Tanítás - Tanulás szakfolyóirat » 2013. november

NOVEMBER – SZENT ANDRÁS HAVA – ŐSZUTÓ

A jeles napok sorolását ezúttal mellőzendő, sokkal fontosabb tennivalók sűrűsödnek így november vagy – ha úgy tetszik – Őszutó havában.

Persze így sem feledkezhetünk el a lelki csendesség napjairól, hisz Mindenszentekre és Halottak napjára nekünk, élőknek nagyon nagy szükségünk van. Elrévedve egy mécses lángjába, felidézve elhunyt szeretteinkről pár szép mozzanatot, talán mi is megbékülünk a „Porból lettél, és visszatérsz a porba” megfellebbezhetetlen igazságával. Ugyanakkor erőt kell gyűjtenünk abból, miszerint nem mindegy, hogy „közben” mi történik, mit teszünk.

Az őszi szünet után újult lendülettel vághatunk neki a karácsonyig ívelő menetelésnek, szárnyalásnak. Az új könyvek, tantervek tapasztalatait osszuk meg másokkal, és mi, szerkesztők nagyon örülnénk, ha a jó óratervek, gyakorlatok nálunk landolnának, s leközölhetnénk őket. Aki előre dolgozik, és karácsony vagy éppen a tavasz idején közölhető anyagot küld, szinte biztos „befutó” a közlésért zajló versenyben. 

November persze mást is hoz nekünk. Ilyenkor zajlanak a nevelési értekezletek, őszi projektek, s ha komolyan gondoljuk a karácsonyi felkészülést, akkor azt is ilyenkor kell elkezdeni előkészíteni. Reméljük, ekkorra már elcsitulnak a pedagógus életpálya modell bevezetése körül keltett hullámok.

Érdemes elidőzni a portfólió-készítés rejtelmeinél, a vonatkozó jogszabály már napvilágot látott, s az átlátható szabályozás megadja a „feljebb lépés” kereteit. 

A témának lapunk egy teljes írást szentel.

Kedves Kollégám!

November, Szent András hava hozhat már havat és sötét estéket is. A mi hivatásunk azonban csupa derű, s az évszakjavító gyermekmosoly minden iskolában töltött napon komoly érv az esetlegesen szomorkás gondolatok ellen is. Erre gondoljunk Őszutó minden napján!

Rozmán László