Karneválok közel s távol

A farsang és a karneválok világszerte a tél végét jelzik. Az önfeledt mulatozás,  tréfálkozás,  bolondozás és az eszem-iszom időszaka ez. A leghíresebb a riói, a trinidadi és a nizzai karnevál. A farsang hazájának Olaszországot tartják. Európában igazi idegenforgalmi látványosság a velencei karnevál.


A Velencei karnevál -
Olaszország


A karnevál szó eredete vitatott. Az egyik magyarázat a tavaszváró, a természet újjáéledését köszöntő örömünnepek tartásának ősi szokására utal. Ezeken a mulatságokon egy carrus navalis1 nevű, hajó formájú szekeret húztak az álarcosok Róma utcáin - ennek nevéből származhat a karnevál szó. Mások a szó kialakulását a "húshagyás" jelentésű latin carne levare2 vagy a carne vale3 ("ég veled hús") kifejezésekkel magyarázzák. Ez már a keresztény kultúrára utal, amely átvette az ősi ünnepet, és amelyben a farsangi időszak utolsó napja a nagyböjt kezdetét megelőző húshagyókedd.
A velencei karnevált mindig februárban tartják. Ez az egyik legérdekesebb és leghangulatosabb farsangi ünnepség Európában. A szépséges Velencét "úszó városnak" is mondják, mert vízre épült. Utcák helyett csatornák szelik át, melyeken kis hajókkal, csónakokkal közlekednek az emberek. Nem csoda, hogy elkápráztatja az odalátogatókat... Farsang idején különleges kosztümökbe öltözött nép özönli el a tereket. A karnevál rengeteg látogatót vonz külföldről is.
A karneváli menet felvonulással kezdődik, majd mindenki a Szent Márk térre gyűlik. Ott aztán nagy táncmulatság következik, amelyet mutatványosok tesznek még felejthetetlenebbé. Karnevál idején összefonódik a képzelet és a valóság: a nyüzsgő városból meseország lesz.

Idén a velencei karnevált február 11. és 21. között rendezik.

 

Karnevál Európán kívül


A farsangot Európán kívül is ünneplik. Amerikában a legrégebbi a New Orleans4-i, de a leglátványosabb mégis a Rio de Janeiró5-i karnevál. A város az ünnepség idejére a világ fővárosává lép elő. Feldíszített kocsikon szambaiskolák képviselői táncolnak. A karnevál ugyanis egyben táncverseny. Parádé keretében mutatják be tudásukat a legjobbak. A belépő nagyon drága a táncbemutatóra, de annak sem kell bánkódnia, aki nem tud jegyet venni, mert Rio utcáit tomboló brazilok áradata özönli el ilyenkor, akik szintúgy tánccal és mulatozással ünnepelnek.

A riói karnevált február 18. és 21. között tartják.

 

1 ejtsd: kárrusz navalisz
2 ejtsd: kárne leváre
3 ejtsd: kárne vále
4 ejtsd: nyú orlinsz
5 ejtsd: rió de zsanejró



Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.