Mit kell tudni az elemekről?

Természetes, hogy van mobiltelefon, fényképeket készíthetsz a digitális fényképezőgéppel, vezeték nélkül használhatod a számítógépet, és útközben is hallgathatsz zenét. Ugye? No és mennyire bosszantó, amikor lemerül az elem… A használhatatlanná vált elemeket csak elemgyűjtőkbe szabad(na) kidobni. Tudod, miért?

Mik az elemek? 

Az elemek olyan kisméretű energiaforrások, amelyek a falból vezetéken érkező elektromos áramot helyettesítik. Mert, ugye, nem mindenhol van konnektor, ahol használni szeretnénk egyik vagy másik műszaki cikkünket. A zseblámpa például roppant praktikus dolog. Segítségével jóval kényelmesebben „viheted magaddal a fényt”, mintha lángoló fáklyát kéne gyújtanod. Az első elemek kifejlesztését pontosan a hordozható zseblámpa feltalálása tette szükségessé. Ezért is hívják ezt a fajta lámpát máig „elemlámpának”. Ahogy egyre többféle műszaki cikk lett, úgy egyre többféle elemfajta született.

 

Elemfajták

Az elemfajtákat egyrészt összetételük alapján különböztetjük meg. Az alkáli elemek a legrégebbiek. Ezek nehéz és nem túl tartós elemek, de elég energiát szolgáltatnak a kis fogyasztású hordozható rádiók és zenelejátszók, órák és kisméretű elemes játékok számára. A komolyabb, összetettebb játékok és más, nagyobb energiaigényű eszközök (például a számítógépek, fényképezőgépek) azonban már nem működnek velük. Ezeket tartós, könnyű lítiumelemekkel használjuk. 

Két csoportba sorolhatjuk az elemeket aszerint is, hogy egyszer használatosak, vagy újratölthetők. Az újratölthető elemek, bár többe kerülnek, használatuk jó befektetés, hiszen évekig kiválóan szolgálhatnak. Ha kicsit is érdekel a környezeted, mindig, MINDIG újratölthető elemeket használj! Az egyszer használatos (nem újratölthető) elemek ugyanis a szemétbe kerülnek, amint lemerülnek. Jó esetben az elemek gyűjtésére kitett zöld és zöld-sárga kukákba. Rosszabb esetben a hagyományos szemetesbe. Utóbbi komoly környezetkárosodással járhat.

Miért? 

„Környezetbarát elem” nem létezik. Az elemek fémburkába zárt sav többek között mérgező higanyt és ólmot tartalmazhat, ezért mindig veszélyes volt és lesz. Ha a háztartási hulladékba kerül, akkor a szemétlerakóban a talajba szivárog, és az ivóvízkészletünket mérgezi, vagy elégetik a szeméttelepeken, ami súlyos levegőszennyezés. Ám, ha elemgyűjtő kukákba dobod az elhasználódott elemeket, azokat veszélyességüknek megfelelően fogják kezelni. Sőt, nem romló összetevőik így újra hasznosulhatnak.

Nézz körül, és sorolj fel elemmel működő eszközöket, amelyek megtalálhatók a környezetedben!

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.