Mesterségünk címre: gazdálkodó

Ha megkérdezik, mi szeretnél lenni, kevés kisgyerek mondja, hogy gazdálkodó. Pedig nincs is talán fontosabb foglalkozás ennél. Hogy kerülne földművesek és állattenyésztők nélkül kenyér, kolbász az asztalunkra? Hát a reggeli kakaó? Udvaros Zoltán fiaival együtt hatalmas gazdaságot működtet a Balaton mellett. Ő mesél neked az életükről.

Az Udvaros Farmergazdaság óriási birtok. Nagyobbik része a Balaton közelében fekvő Látrány határában van, területe 139 hektár. Olyan hatalmas, hogy ha körbe akarnád gyalogolni, beletelne egy teljes napodba! Rengeteg állat él itt. 1600 szarvasmarha, több száz disznó, tucatnyi szamár, egy ménesnyi ló. Mellettük sok-sok gágogó, hápogó, csiripelő szárnyas. És persze a halak. Az állatsereglet sok öröm - és sok gond...

- A szüleim gazdálkodók voltak, teheneket tartottunk gyerekkoromban - mondja Udvaros Zoltán. - Engem sem vonzott más. Földet vásároltam tehát, állatokat kezdtem tenyészteni. Szülőfalumban, a közeli Bonnyán megvan még az ősi birtok. Ott marhák és szárnyasok élnek. Édesapám büszke volt rám, amiért továbbvittem a szakmáját. Én is elégedett lehetek, hiszen a két fiam is ugyanezt a pályát választotta. Együtt irányítjuk a gazdaságot.

Udvaros Zoltán birtoka egészen biztosan megkaphatná az "állatbarát" kitüntetést - ha osztogatna valaki ilyet. A marhák hatalmas legelőkön kérődznek naphosszat - nem bezárva egy szűkös istállóba tömegével, ahogy máshol... Ha pedig kedvük támad lefeküdni, fedett, puha szalmával bélelt beállók várják őket. A lovak és a szamarak szintúgy hatalmas, dús füvű karámokban rohangálhatnak. A malacoknak is "disznó szerencséjük" van: szabadon turkálnak a többhektáros kifutójukban. Nekik még egy kis erdő is jutott. Vagyis itt tényleg boldog állatok laknak.

- Elsősorban tejtermeléssel foglalkozunk, de nevelünk húsmarhákat is - meséli a tulajdonos. - Nincs könnyű dolgunk, mert a támogatási rendszer nem következetes, és nehéz eldönteni, mivel érdemes foglalkozni. Ami pedig még nehezebb: lelkiismeretes állatgondozókat találni. Ennek ellenére, ha újra kéne kezdenem, megint ugyanezt a szakmát választanám. Mert nincs annál jobb, mint nézni az elégedett, jóllakott, szép állatokat. És arra gondolni, hogy az enyémek, és én hoztam létre, én működtetem ezt az egészet.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.