Mesterségük címere: kaszkadőr

Lezsák Levente egyike a leggyakrabban foglalkoztatott magyar kaszkadőröknek. Számtalan világsztárral dolgozott már együtt. Szerepel az Asterix és Obelix-sorozat legújabb részében, és ő volt Robin Hood (helyettese) is a tévésorozatban.


Amikor gyerek voltál, hajmeresztő mutatványokkal kápráztattad el a többieket?

Nem. Átlagos kissrác voltam, aki szerette a történelmet és a keleti harcművészeteket. 1973-ban születtem. Ahhoz a generációhoz tartozom, akik a Tenkes kapitányán, Rózsa Sándoron, a Karl May-regényeken és filmeken nőttek fel. Barátaimmal a lakiteleki tanyavilágban újrajátszottuk a képernyőn látottakat, és a könyvekben olvasottakat. Képzeletben ott harcoltunk a labancok ellen a kurucok oldalán, és Winnetouval együtt száguldottunk a gonosz Santert üldözve. Várat építettünk, íjat, kardot faragtunk, képzeletbeli lovainkon vágtattunk, háborúskodtunk a szomszéd tanyabeliekkel. Életem legnagyobb ajándéka, hogy felnőttként tovább élhetem a gyermekkoromat, hiszen ha komoly formában is, de tulajdonképpen ugyanazt csinálom, mint akkor, régen.

 

Van "polgári" foglalkozásod?
Eredetileg filozófia szakot végeztem az ELTE bölcsészkarán, és ugyanitt tanultam kulturális antropológiát is, majd másoddiplomásként elvégeztem a Testnevelési Egyetemen a Lovaskultúra oktató szakot. Jelenleg itt tanítom a magyarság és a világ lovaskultúrájának történetét. Emellett lovasedzőként is dolgozom. És írok. Egy megjelent meseregényemből, az "Emerson & Tsa."-ból most készül éppen filmterv Goda Kriszta gondozásában.

 

Hány éves korodtól csinálod a kaszkadőrködést? Hogy kezdted, mi volt az első filmszerep története - és melyik film vagy előadás volt az?
Egy gyereket sem kergetnek körbe az asztal körül a szülei, hogy irgum-burgum, márpedig, ha tetszik, ha nem, kaszkadőr leszel... Én is véletlenül keveredtem a filmes világba 1993-ban. Édesapám írta Szörényi Levente Attila - Isten kardja című rockoperájának a szövegét, és egy nap azzal a hírrel jött haza, hogy a margitszigeti szabadtéri színpadon lovasok is lesznek. Én akkoriban csikósok közt éltem, Kassai Lajos barátomnál íjászkodtam, így mi is helyet kaptunk a lovaskaszkadőrök között. Eleinte gyanakodva méregettek bennünket, a "politikus apuka elkényeztetett fiát meg a haverjait"... De hamar kiderült, hogy három pusztai gyerekről van szó, akik szőrén ülik meg a lovat és a karikás sem áll rosszul a kezükben. Hamar barátságot kötöttünk. Ők ajánlották fel, hogy maradjak köztük és folytassam kaszkadőrként az életemet. Máig együtt dolgozunk, ennek már tizennyolc éve.

 

Milyen kaszkadőr- és statisztaszerepeket vállalsz általában? Melyiket szereted a leginkább csinálni?
Először is tisztázzuk: a kaszkadőr az kaszkadőr - és nem statiszta. A statiszta "élő díszlet", a kaszkadőr pedig kisebb szerepeket játszik el egy filmben. Néha még szöveget is kap. Hol saját arcával, hol egy színész helyett lovagol, vív, verekszik, zuhan, robban, ég, és még ki tudja milyen veszélyes, különleges képzettséget igénylő feladatot végez. Az ő dolga, hogy megtervezze a veszélyes jeleneteket, és aztán végre is hajtsa. Vívást, verekedést, csatajeleneteket... Ennek bármilyen részét nagyon szeretem, legyen akár történelmi film, vagy modern történet.

 

Volt kedvenc kaszkadőrlovad?
Nekem a szívem helyén is lovak dobognak, annyira összenőttem a lovaimmal. Pedig aránylag későn kezdtem el. Tizenkilenc évesen csikósok raktak először lóhátra a Karcag melletti pusztákon. Azóta a mindennapjaim nagy részét a lovak töltik ki. Még akkor is, ha nem mindig lóval forgatunk. Van gyalogos, lovas és autós kaszkadőrképzettségem egyaránt. Az első lovam, Szkíta két és fél évesen került hozzám. Első kaszkadőrkeresetemből vettem magamnak 1994 tavaszán. Azóta is hűséges társam, számtalan show-ban, színházi produkcióban és filmben forgattunk együtt. Berkenye, a második lovam 1999-től "családtag", vele szó szerint körbejártuk Európát. Csodálatos lovak, nem tudnék különbséget tenni közöttük. Meg nem is lenne tisztességes. Lovagolhatóak kantár és nyereg nélkül, ágaskodnak, fekszenek, ülnek, szó szerint tüzet lehet rakni a hátukon... Kevesen tudják megcsinálni azt a mutatványunkat, amikor felgyújtanak a lóval együtt és úgy vágtázunk. De képzem már az utánpótlásukat is, még öt lóval foglalkozom.

 

Milyen filmekben szerepeltél?
Az elmúlt tizennyolc évben több mint száz filmes és színházi produkcióban dolgoztam. Manapság ha kinyitom a TV-újságot, nincs olyan hét, hogy ne találnék benne olyan filmet, filmeket, amelyekben szerepeltünk. Dolgoztam Brad Pitt-tel a Spy Game című filmben, Kate Beckinsale-lel az Underworldben. Legutóbb Angelina Jolie-val az általa rendezett háborús drámában, vagy éppen a nyáron forgatott Asterix és Obelix: "God save Britannia" című moziban Gerard Depardieu-vel. Vele már dolgoztam együtt a Napóleon című filmben is. De forgattam Salma Hayekkel, Robin Williamsszel, John Cusackkal, Whoopi Goldberggel, Jean Renoval, Glenn Close-zal, Daniel Craiggel, Kate Winslettel - hogy csak néhány nevet említsek. Magyar színészek közül voltam dublőre Kamarás Ivánnak, Stohl Andrásnak és Szabó Győzőnek, külföldiek közül pedig Christopher Lambertnek, illetve Robert Patricknak, de bármilyen furán is hangzik, lovagkosztümben még Whoopi Goldberget is helyettesítettem egy jelenetben. Az egyik legkedvesebb munkám pedig, hogy három évadon keresztül én lehettem Robin Hood - az azonos című BBC TV-sorozatban, amit nálunk is vetített az RTL -, a főszereplő, Jonas Armstrong dublőre voltam.

 

Hogy lehet valakiből kaszkadőr?
A kaszkadőrszakma már komoly vizsgákhoz kötött foglalkozás. Ha valakit érdekel, akkor például az Állami Artistaképző Intézet tanfolyamaira érdemes jelentkeznie. 

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.