Mert ilyen a boksz!

Balcsapott és jobbhorog – védekezz, vagy üss, ha tudsz! Az ökölvívás sportszerűen űzve nem egyenlő az „üsd-vágd, nem apád” jellegű verekedéssel. Viszont jól jön, ha meg kell védened magad… De hogyan is érdemes csinálni?

Az ökölvívás (népszerűbb nevén: a boksz) valószínűleg nem „sportként” kezdte pályafutását. Hanem alkalmasabb eszköz híján az ökleivel osztotta ki riválisait az ősember, ha vita támadt a konc felett. Itt még nemigen lehettek szabályok. Az ókori olimpiákon azonban már szigorúan szabályozott versenyszám volt az ökölvívás. 

Mi kell hozzá? 

Kezdetben gyakorlatilag semmi. A kicsik az első edzéseken inkább a fegyelmet tanulják, és a jobb erőnlétért edzenek. Később nem árt a kisnadrág, a trikó és az edzőcipő mellé egy pár bokszkesztyű, esetleg fejvédő, fogvédő.

Milyen a jó bokszkesztyű?

A bokszkesztyű véd téged és az edzőpartneredet is. Ha megfelelő, megakadályozza, hogy egy keményebb ütésbe beletörjön a csuklód, illetve a rosszul sikerült csapás sem feltétlenül végződik orrtöréssel. A jó kesztyű egyik legfontosabb ismérve a súlya. A súlyt „oz”-ban mérik. Gyerekeknek a 4, 6 és 8 oz-os kesztyűket ajánlják. Minél nehezebb a bokszkesztyű, annál keményebbet üt, és annál több izmot fejleszt a vele való hadonászás. A bokszkesztyűt befáslizott kézre szokás felvenni. Mérete akkor jó, ha a befáslizott, ökölbe szorított kezedet nem szorítja, de nem is lötyög rajta. Tépőzáras és fűzős kesztyűk léteznek – előbbi jóval praktikusabb. Edzéseken a kesztyűd színe nem számít, de ha igazán komolyan veszed, a vásárlásnál gondolj arra, hogy a versenyeken megkövetelik a kék-fehér vagy piros-fehér színösszeállítású kesztyűket!  

 

Papp László méltán világhírű magyar bokszoló, akire igazán büszkék lehetünk. Idén lenne 88 éves, de már 2003 óta nincs közöttünk. Három olimpiai aranyérmet bunyózott ki magának, és kétszer volt Európa legjobb bokszolója. Amikor még nem volt profi bokszoló, 193 kisebb mérkőzésen vett részt, ebből 183-at megnyert, két esetben pedig döntetlent bokszolt. A 29 profi meccse közül 27 esetben diadalmaskodott, és a maradék kettőt is döntetlenre öklözte. Hétköznapi kisfiúból lett legenda. Életpályája bizonyítja, hogy a tehetség és a kitartás meghozza eredményét. A lehetőség előtted is nyitva áll!

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.