Környezetkímélő gépkocsik

Manapság minden tankolással a Föld fogyóban lévő kőolajkészletéből veszünk el. A benzin és a gázolaj ugyanis egyaránt ebből készül. Képzeld csak el, hány milliárd ember tankol naponta szerte a világban! Nem csoda, hogy a tudósok azt jósolják: fél évszázadon belül teljesen kiürülnek a kőolajlelőhelyek. Mi lesz utána? Nem fogunk autózni? Dehogynem!

ELEKTROMOS AUTÓK

Elektromos autók már ma is közlekednek. Kissé leegyszerűsítve: a tulajdonosuk este bedugja a megfelelő vezetékeket a konnektorba, reggel kihúzza – és indulhat is az autóval! Az autóban elektromos áram tárolására alkalmas akkumulátorok vannak, ezek hajtják a motort. Az ilyen gépkocsik nem bocsátanak ki káros anyagokat.


HIDROGÉN- HAJTÁSÚ AUTÓK

A hidrogéngázzal hajtott autók szintén környezetbarát módon működnek: kizárólag vizet és oxigént „pöfögnek ki”. A hidrogénhajtás egyelőre nem terjedt el. Részben azért, mert a hidrogéngáz gyúlékony és könnyen robban.

ETANOL ÉS BIODÍZEL

E két üzemanyagtípus előállításához megújuló forrásokat használnak fel. Növényekből, illetve állati zsírokból állítják elő őket. Bioetanolt már lehet tankolni néhány benzinkútnál – ez a benzines autókba való. A dízelekhez készülő biodízel egyelőre ritka.

 

HIBRID AUTÓK

Az ilyen kocsikban a hagyományos benzin- vagy dízelmeghajtás mellett még valami másféle is jelen van. Például az elektromos áram vagy a hidrogén. Az ilyen hibridek általában méregdrága luxusautók, és maguk döntik el, hogy mikor melyik meghajtási formát használják. Környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok szerint „mérlegelnek”.

 

KÉRDEZD MEG APÁT, hány liter üzemanyagot használ el havonta! Ha ezt a számot megszorzod 40 ezerrel, rájössz, milyen hihetetlen nagy mennyiség fogy el benzinből és/vagy gázolajból egy magyar kisvárosban havonta. A világon pedig már több mint egymilliárd autó közlekedik. Hát csoda, hogy fogynak a tartalékok?! 

TUDTAD? Teljesen új technika az autóiparban a levegőhajtás! A cél nyilván itt is az lenne, hogy újratermelődő forrásból minél olcsóbban állítsanak elő „üzemanyagot”, és az így közlekedő kocsi környezetbarát legyen. A sűrített levegővel történő közlekedés még kísérleti fázisban van. 

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.