Furcsa kutyák

Van, aki a tömpelábú, kígyózó dakszlit szereti (a tacskó kevésbé közismert elnevezése). Másoknak a kócos, piszkos és bozontos komondor jön be. A kutyafajták száma (kis túlzással) a csillagokéval vetekszik – keveredéseiké pedig talán még azt is meghaladja. Néhány különlegesebbet mutatunk most be közülük.


Shar-pei

Olyan csúnya, hogy az már szép… Amikor pici, ki sem lát a ráncai alól. Ahogy öregszik, kisimul a képe – de teljesen sosem veszíti el gyűröttségét. Kínából származik. A „pórnép” kutyája volt. Képzeld, még medvékre is vadásztak vele! A vízilóarcú shar-peiek egyáltalán nem agresszívak, sőt olyannyira nyugodtak, hogy képesek akár napi 16-18 órát aludni. Harapós shar-peiről még talán sosem szólt a fáma. Idegenekkel távolságtartók, ám hamar barátkoznak. Türelmük legendás. Sajnos, különleges bőralakulásuk miatt nagyon sokféle bőr-, szem- és fülbetegségre hajlamosak.

Afrikai oroszlánkutya

A fajta története fél évszázadnál is régebbre nyúlik vissza. A hottentotta törzsek hű kísérői voltak ezek a „tarajos” hátukról könnyen felismerhető kutyák. Az oroszlánkutya elnevezés az ebek „szakmájára” utal. Hivatásos oroszlánvadászok voltak ugyanis. A hottentották marhákat neveltek. Állataikat veszélyeztették az oroszlánok. Kutyáik segédkeztek a nagymacskák távol tartásában, sőt akár elpusztításában. Az oroszlánkutyák különleges ismertetőjele, hogy gerincük vonalán a szőrük „fordítva nő”, ezért nem simul bele a bundába.

Csivava 

Ennivalóan édesek, és annyira aprók, hogy állandó védelemre szorulnak. Őshazájuk Mexikó, melynek legnagyobb, Chihuahua nevű államáról kapta a nevét a fajta. Az 1800-as évek végén ismerte meg a világ, de pontos eredete nem tisztázott. Kínából származó apró termetű kutyákból tenyésztették ki a fajtát? Vagy a spanyol hódítók aprócska ebei voltak az őseik? Megoszlanak a vélemények. A csivavák nem nőnek nagyobbra 15-20 centinél. (Magasságukat a hátuk és a nyakuk találkozásánál mérik: „marmagasság”.) Súlyuk egy és három kiló közötti. Törékenységük ellenére meglepően bátrak, sőt vakmerők. Gazdáikhoz (még pontosabban egy kiválasztotthoz) pedig annyira kötődnek, hogy ha tehetik, egész nap a nyomában járnak.

Tudtad?
A világ legkisebb kutyája, Miracle Milly1 nincs 10 centi magas, és mindössze fél kilót nyom. Természetesen egy csivavakislányról van szó…

1 ejtsd: mirekül mili


Tudtad? 

Jellegzetesen magyar kutyafajtáink világszerte népszerűek. Egyedülálló frizurája miatt divatos például a puli és a komondor. A mudit és a pumit másutt kevésbé ismerik, viszont a magyar vizslát a világ minden táján szívesen használják a vadászok. Jellegzetes fajtáink közé tartozik még a kevésbé elterjedt magyar agár, és a kihalás elől mentett erdélyi kopó. A kissé rosszhírű, hófehér kuvaszok szépségének csodájára járnak.

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.