A kacsacsőrű emlős

Elöl csőr, hátul hódfarok, kétoldalt két-két kacsaláb. Tojásokat rak, de kicsinyeit tejjel is táplálja ez a furcsa, ausztrál állat: a kacsacsőrű emlős. Vastag bundája eddig túlélésének záloga volt, de ha folytatódik bolygónk felmelegedése, kipusztulását okozhatja.

Olyan, mint a madarak, hiszen vastag csőre van, kacsatalpszerű úszólába (igaz, négy...) és tojásokat rak. De nem madár. Különleges, egyedi állatfaj a kacsacsőrű emlős. A többi "csodabogárhoz" hasonlóan az elszigetelten fejlődő Ausztráliában alakult ki és él.

Amikor kétszáz évvel ezelőtt az első példányokat behozták Európába, a tudósok ügyes hamisítványnak gondolták őket. Egy hód farkából, egy vidra törzséből és egy kacsa csőréből fabrikálták össze - legyintettek. Aztán kiderült, hogy igaziak...

 

A kacsacsőrű emlősök nagyjából fél méter hosszúak, és könnyebbek, mint egy kifejlett macska. A hímek hátsó lábain sarkantyúk vannak, amik rendkívüli fájdalmat okozó mérget tartalmaznak. Víz alatt vadásznak rákokra, rovarokra, kisebb halakra. Vastag bőrből lévő csőrük segítségével érzékelik az áldozat mozgása által keltett hullámokat. Lakóhelyük szárazon van: üregüket a folyók partoldalába vájják.

A nőstények gömb alakú, fehér, lágyhéjú tojásokat raknak, és testük melegével költik ki őket. A csupaszon és vakon születő apró kacsacsőrű emlősöket a mamájuk tejjel táplálja. Ezt azonban nem emlőből szopizzák ki (mint például a kiskutyák), hanem a mama hasi bőre alól szivárog elő, akárcsak a mi bőrünkből az izzadtság.

Fokozottan védett faj. Egyre kevesebb van belőlük. Ennek egyik oka, hogy az élőhelyükül szolgáló folyók, tavak az emberi tevékenység (mezőgazdasági és ipari termelés, ivóvízfogyasztás) miatt szennyeződnek, vízszintjük csökken. Emellett mára egy eddig előnyös tulajdonságuk is veszélyforrássá vált számukra. Vastag, tömött bundájuk évmilliókon át védte őket a hidegtől, de terhükre van most, mikor a Föld légkörének hőmérséklete évről évre emelkedik.

Nem kacsa: a KACSA

A kacsacsőrű emlősben és a kacsában annyi a közös, hogy hasonlít egymásra a "csőrük" és a lábuk. De míg a kacsacsőrű emlős testét szőr borítja, addig a kacsának tolla van, mint a madaraknak általában.

Bár sokféle kacsa létezik (más a színük, máshogy áll a tolluk), mind a vadkacsától származnak. Igénytelen állatok. Mivel hosszú időn át többre értékelték az emberek a hófehér kacsákat a tarkáknál, ma is gyakoribb köztük a fehér szín.

Gondoltad volna, hogy már nagyjából ötezer éve laknak kacsák az emberek mellett?

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.