December, az ünnep hónapja

Közeledik a karácsony, a kis Jézus születésének, a Megváltó eljövetelének napja. A karácsony a kereszténység egyik legszebb ünnepe. Nagy izgalommal várjuk ezt az ünnepet. Ilyenkor mindnyájan békésebbek, türelmesebbek leszünk egymással. Jobban odafigyelünk szüleinkre, testvéreinkre, rokonainkra, társainkra, a közelünkben élőkre. Kedves ajándékokkal és meglepetésekkel készülünk, hogy kimutassuk szeretetünket.

Az advent jelképei

Az advent a kis Jézus születésére való várakozás, felkészülés, reménykedés időszaka. Advent alatt a katolikus hívők eljárnak hajnali misére, amelyet angyali vagy aranyos misének is neveznek, és Szűz Mária tiszteletére tartanak. A református és evangélikus vallásúak is reménnyel és szeretettel várják az Üdvözítőt. Az adventnek fontos jelképei vannak. Ismerkedjetek meg most ezekkel!

  • A fény

Az adventi fény Jézus jelképe, aki az élet boldogságát, színét, fényét és szépségét adja. Az adventi koszorúra négy gyertyát helyezünk, amelyekből minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg.

  • Az adventi koszorú

Körülbelül 170 évvel ezelőtt egy evangélikus lelkész készített először adventi koszorút Németországban. Azóta sokféle változatban díszíti a templomokat, otthonokat. A négy gyertya azonban a koszorú elengedhetetlen része.

  • A betlehemi csillag

Jézus születésének hírnökeként tartjuk számon az úgynevezett betlehemi csillagot. Ez a csillag vezette a napkeleti bölcseket a gyermek Jézushoz, hogy tiszteletüket tehessék a kisded jászolánál.

  • A jászol

A jászol leginkább fából készült vályúhoz hasonló alkalmatosság. Az állatok ebből eszik a szénát és az eleséget. A kis Jézust ilyen jászolba fektették. Minden betlehemi életkép középpontjában ez áll. Mellette a Szent Családon kívül a pásztorokat és a három királyt szokták megjeleníteni.

A karácsony az öröm, a békesség, a szeretet és a család ünnepe. A közös éneklés, az ünnepi asztal, az ajándékozás, az együttlét öröme boldoggá tesz minket.

TUDTAD?

Régebben a betlehemezés a legelterjedtebb karácsony előtti énekes népszokás volt. Ez a karácsonyi játék egész Magyarországon ismert, és számos formája alakult ki. Jézus születésének történetét mutatja be. Szereplői jellemzően Józsefet, Máriát, a pásztorokat és az angyalt személyesítik meg, általuk Jézus születésének történetét mutatják be. Elkészítik a jelmezeiket, az istállót, benne a jászollal, ahol a kis Jézus született. A nagyobb gyerekek régebben végigjárták a falut, és bekéredzkedtek a házakba, hogy előadhassák játékukat. Ma már szinte csak december 24-én este játsszák el a történetet a templomban.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.