Csodálatos világunk - Dinóparkok

A dinoszauruszok mindig érdekesek maradnak a számunkra. Miért is? Lényük és történetük elképesztő...

Képzeld csak el, akkoriban sokmillió éven át toronyház nagyságú növényevők, buszoknál is nagyobb ragadozók és elképesztő méretű fák népesítették be a Földet. Aztán jött egy nagy bumm, és szinte mind kihaltak. A Földön az addig elnyomott emlősök vették át az uralmat. Milyen lehet sétálni egy dinoszauruszokkal teli vidéken? Vannak parkok, ahol akár fel is ülhetsz a bámulatos őshüllőkre.

Styrassic1-park, Dél-Ausztria
Tudtad, hogy nem messze a magyar határtól őslények tanyáznak? No, ne félj, nem élnek! De ugyanakkorák és ugyanolyanok, amekkorák és amilyenek réges-régen voltak. A paleontológusok azok a régészek, akik dinoszaurusz-csontvázakra szakosodtak. Pár szerencsés esettől eltekintve (amikor egyben kerül elő egy-egy őslény megkövesedett váza) a szakmájuk olyan, mintha állandóan kirakóznának. Addig rakosgatják a rengeteg csontot, míg meg nem találják a helyüket. Munkájuknak köszönhetően derül ki, milyen élőlények uralták a földet jóval történelmünk előtt. Mára többezer különféle őshüllőt azonosítottak. Ezek közül hetvennél is több dínó életnagyságú modellje közt sétálhatsz egy hatalmas erdőben Bad Gleichenberg2 mellett.

MOZGÓ DÍNÓK ARGENTÍNÁBÓL
Annál, hogy az ember életnagyságú őshüllők között mászkálhat már csak az jobb, ha a monstrumok mozognak is. Vagy nem biztos, hogy jobb... Mert egy négyméteres T-rex nagyon félelmetes tud ám lenni. Még akkor is, ha tisztában vagy vele, hogy csak robot. Olyan ügyesen építették meg őket csont és plasztik különleges ötvözetéből, hogy egyenesen hátborzongatóak. A kiállítás még mindig járja az országot. Ha hozzátok ér, mindenképpen nézz be kicsit rettegni! A dinoszauruszokról szóló állandó tárlatot itthon a Természettudományi Múzeumban láthatsz.

TUDTAD?
- a hosszúnyakú Brachiosaurus3 nehezebb volt két megpakolt kamionnál
- rokona, a Sauroposeidon4 gyakorlatilag az égig ért: képes lett volna bekukucskálni egy hatodik emeleti lakás ablakán!
- bármilyen meglepő, az óriások korában tyúk nagyságú dínók is éltek. Ilyenek voltak például a Lesothosaurusok5.


1 ejtsd: sztirasszik
2 bád: glejhenberg
3 ejtsd: brahioszaurusz
4 ejtsd: szauroposzeidon
5 ejtsd: leszotoszaurusz

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.