Barátom, a krokodil

Él Costa Ricában, Közép-Amerikában egy Gilberto Shedden nevű halász, aki több mint húsz évvel ezelőtt talált egy sérült krokodilt. Az állatot hazavitte, és kunyhójában gyógyítgatta. Amikor felépült, szabadon engedte. De Pocho (így nevezte el) bizony már nem volt egyszerű krokodil. Megszelídítették. Attól kezdve kiskutyaként kísérgette a halászt.

A krokodilfélék igen veszedelmes vízi ragadozók. Szinte bárhol megélnek, ahol egész évben meleg van, és édesvizet találnak (több mint 20 fajuk közül csupán egy, a bordás krokodil képes sós vízben is létezni). Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és az amerikai kontinensen is jobb, ha óvakodnak tőlük, mert a mocsaras, lápos vidékeken gyakran embereket is elragadnak a krokodilok.

Márpedig egy krokodil szájából rendszerint nincs visszaút. Az akár hat méter hosszúra megnövő hüllők testét páncélnak is beillő, csontokkal alátámasztott szarulemezek borítják. Hatalmas farkuk önmagában is halálos fegyver. Nesztelenül közlekednek a vízben, csak a fél szemük látszik ki – és villámgyorsan előrobbanva magukkal vonszolják áldozatukat. Hatalmas szájuk pedig olyan erővel zár, mintha egy többtonnás kamion esne a prédára…

Éppen ezért meglepő, hogy ilyen szoros és biztonságosnak tetsző kapcsolat alakult ki egy ember és egy krokodil között. A furcsa párosnak csodájára járnak. Képzeld csak el, mit érezhetnek a barátságukról nem tudó turisták, amikor meglátják, hogy a fütyörésző halász nyomában egy többméteres kroki cammog! Még ha oly békésen is teszi…

Pochót súlyosan sebesülten találta Shedden. Megsajnálta, hazavonszolta, kunyhójában etette, gyógyítgatta. A legyengült, eleinte alig 70 kilós állat majdnem 500 kilót nyomott, mire felépült. Amikor elérkezettnek látta az időt, a halász megpróbálta szabadon engedni. Csakhogy Pocho nem akart elmenni. Követte jótevőjét.

Ennek ellenére tíz évbe is beletellett, mire Shedden teljesen biztos lett benne, hogy kedvence sosem bántaná őt. A több mint 5 méter hosszú állat a neve hallatán odaügetett barátjához, akitől különféle mutatványokat tanult. Mind közül a legfélelmetesebbnek tetsző talán az együtt lubickolásuk – a halász családtagjai eleinte nem is bírták nézni a veszélyes szórakozást. Shedden szerint viszont, amikor Pocho vele volt, sokkal nagyobb biztonságban érezte magát a vízben, mint bármikor.

Két éve az akkor ötven év körüli krokodil kimúlásával ért véget ez az egyedülálló barátság ember és ragadozó között. Különleges kapcsolatuk záloga talán az volt, ahogy a krokodilok kötődnek utódaikhoz és „családtagjaikhoz”. Gondozzák és védelmezik őket. Pocho valószínűleg társának fogadta a halászt – aki így is az életével játszott…

HIHETLEN, DE IGAZ!
Krokodilok már a dinoszauruszok korában is voltak. Ami pedig még sokkal meglepőbb: ugyanilyenek voltak! Ezek a félelmetes ragadozók túlélték a nagy világégést, ami a dinoszauruszokat letörölte a Föld színéről. Érdekesség még velük kapcsolatban, hogy bár a hüllőkhöz soroljuk őket, jóval fejlettebbek azoknál. Bizonyos tulajdonságaikban pedig sokkal közelebb állnak a madarakhoz.

TUDTAD?
A Balatonszárszón kialakított Krokodil Zooban, tíz krokodilfaj képviselőit is megtekintheted biztonságban, de egészen közelről.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.