Az áram

Felkapcsolod a villanyt – és már világos is van. Bedugod a konnektorba a számítógéped – és működik. Mi sem természetesebb, ugye? Pedig alig egy évszázaddal ezelőtt még nem volt ilyen elterjedt a vezetékekben keringő, gépeket éltető feszültség – az áram.

Elektromos áram létezik a természetben is. Amikor nyári viharok idején cikázó villámokat látsz, azok valójában áramkisülések. A villámok begyűjtése és felhasználása nem lehetetlen – de nem is túl elterjedt dolog. Mivel az embereknek irányítható, megbízható áramforrásra volt szüksége, ki kellett találnunk, miképp hozhatjuk létre magunk a sokféleképpen felhasználható villanyáramot. Az áramtermelés helye: az erőmű. Erőműből sokféle létezik.

Nem környezetbarát megoldások

A hőerőművekben nagy mennyiségű fát, szenet, olajat vagy más anyagot égetnek el, és a keletkezett hőt alakítják át elektromos árammá. Ez nem mondható éppen természetbarát módszernek, hiszen a Föld készletei kifogyóban vannak, és az eljárás elképesztő mértékű levegőszennyezéssel jár.

Az atomerőművek korát éljük. Ilyen erőmű (a paksi) biztosítja a villamos energia jelentős részét Magyarországon is. Velük az energiatermelés olcsó és ártalmatlannak tűnő. De ez csak a látszat! Ezek az erőművek nagyon veszélyesek. Egy apró hiba a működésükben országokra kiterjedő tragédiasorozat kezdete lehet. A kémiai módon előállított áram mellékhatásai ugyanis súlyosan károsítják az egészséget. Emellett robbanásveszélyesek is.

Környezetbarát megoldások

A vízerőművek erős sodrású, gyors patakok vagy folyók mentén épülnek, és a víz mozgását hasznosítják. Régi módszer, de hazánkban nem túl elterjedt. Bár sok módszernél környezetbarátabb, ez sem tökéletes megoldás, hiszen tönkreteheti egy-egy vízparti térség élővilágát.

Szélerőművekből egyre többet lehet látni a közutak mentén Magyarországon is. Komoly befektetést igénylő, de viszonylag gyorsan megtérülő, és mindenképpen környezetbarátnak nevezhető energianyerési forma ez.

A napelemek a háztartásokon belül olcsóbbá és környezet­barátabbá teszik az életet. A háztetőkre szerelt napkollektorokkal, ha nem is váltható ki teljesen, de jócskán csökkenthető a felhasznált hálózati (tehát jellemzően nem környezetbarát erőműből érkező) áram mennyisége. Ha tehetitek, szereltessetek fel ti is!

Energiafüvek, energiafák. Egyre többfelé hoznak létre gyorsan növő, jól égő füvekből és fákból álló erdőket, mezőket. Ezeket kaszálják és kivágják, a növényeket az erőművekben elégetik, belőlük hőt, a hőből elektromos áramot nyernek. Nem a legjobb és legtisztább megoldás, de mégis előrelépés a korábbiakhoz képest.

 

Hogy tehetsz a környezetedért?

  • Kapcsold le a lámpát, kapcsold ki a tévét, ne működtesd feleslegesen a számítógéped! A takarékos energiafelhasználás is elodázhatja a probléma komolyra fordulását. Sok kicsi sokra megy…
  • Próbáld meggyőzni anyát és apát, hogy energiatakarékos háztartási gépeket vásároljanak! Ez nem csak számukra olcsóbb (hiszen kevesebbet fogyasztanak az ilyenek), de jóval kisebb terhelést jelent a környezetre.
  • Idén már 6. éve került világszerte megrendezésre a Föld Órája nevű akció. Ennek keretében március utolsó szombatjának estéjén egy órára az emberek ki- és lekapcsolják a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket. Csatlakozz ahhoz a többszáz millió emberhez, akik ilyenkor egy órára bizonyságot tesznek arról, hogy fontos számukra Földünk állapota!

 

Tudtad? 

Az atomerőművek energiaforrásai különleges „elemek”. Ezek egy idő után elöregednek – s ekkor bizony komoly problémát jelent az elhelyezésük mert még évszázadokon át veszélyesek maradnak. Sőt, olyan is akad, ami csak százezer év múlva veszíti el környezetre ártalmas hatását! Eddig kéne őket biztonságos helyen, a világtól elzártan tárolni. Beláthatod: ez lehetetlen…

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.