Állati - A kakadu

Ugye, tetszene, ha reggelenként nem az ébresztőóra csörgésére kellene kelned, hanem mondjuk egy kicsit rekedtes és elnyújtott hangra: "Ééééébrrrrrrresssztőőőőő! Éééébrrrrrrrrrresssssztő! Jórrrrrrrrreggelt!"

A hang egy nagy, hófehér, bóbitás madárból jönne. A kakadu a világ egyik legértelmesebb állata. Szinte valamennyi példány megtanítható beszélni. Ám nem csak emiatt különleges...

Rengetegféle és fajta kakadu él a világon, de mind közül a leghíresebb és házikedvencként a legelterjedtebb a sárgabóbitás kakadu. Ezek a madarak nagyjából fél méter hosszúra nőnek, testsúlyuk pedig meghaladhatja az egy kilót. Valóban gyönyörű állatok. A csőrük olyan erős, hogy a legkeményebb diót is képesek összezúzni vele. Peremén apró, "fogszerű" bevágások vannak. Szemük huncut, pofájuk pedig egészében véve olyan, mintha mindig mosolyognának.

A kakaduk fején bóbita van. A sárgabóbitás kakadué értelemszerűen sárga. Ezt a hosszú tollcsomót különleges izmok mozgatják. Valamennyi madár képes szándékosan felemelni, leereszteni, széttárni, vagy éppen összehúzni a bóbitáját. A bóbita állása fontos üzenet a másik kakadunak (vagy éppen az embernek). Jelzi, hogy az állat éppen milyen hangulatban van. Csakúgy, mint a lovaknál a fülek állása, ez is megmutatja, mikor nem tanácsos a kakadut zargatni.

Ezeknek a különleges madaraknak Ausztrália az őshazája. Kedvtelésből tartott állatként azonban szerte a világon elterjedtek. Magyarországon is többen tenyésztik őket. A hófehér, pihe-puha, mosolygós madár kiváló lakásdísz és szórakoztató játszótárs, de csak kevesen engedhetik meg maguknak. Annyiba kerül ugyanis, mint egy olcsóbb paci: 180-200 ezer forintot kérnek egy kifejlett példányért.

A kakadut legtöbben azért szeretik, mert elképesztően csavaros eszének köszönhetően könnyen megtanul beszélni, illetve egyszerűbb utasításokat is végrehajt. Kevesen tudják, hogy sokkal értelmesebb, mint a kutyák általában. Ezeknek a madaraknak a beszéde nem merül ki a puszta hangutánzásban. Képesek összerakni egyszerűbb szókapcsolatokat, és értelmesen használni a szavakat. Vagyis egy kakadu nemcsak akkor mondja például, hogy "ajtó", amikor háromszor elismételed neki, hogy: "Mondd szépen, Pityuka: ajtó!" - hanem akkor is, ha anyukád bejön, és kinyílik az ajtó. Ilyen szórakoztató állatka.

A kakaduk a természetben gabonamagvakat, bojtorjánt, bogáncsot, gyümölcsöket, virágokat, rovarokat esznek. Mivel csapatosan járnak, és előszeretettel szemezgetik a gabonamezőket, hazájukban nem éppen közkedveltek a farmerek körében. Viszont védtelennek sem mondhatók. Ha veszélyt sejtenek, sebesen elszállnak. Tudtad, hogy egy kakadu képes akár 70 km/órás sebességgel repülni?
Aki kakadut vásárol, az egy életre szóló barátot szerez. Sőt, ezek a nagy madarak gyakran túlélik a gazdájukat. A legöregebb fogságban tartott kakadu állítólag 115 éves volt, amikor elpusztult. De, ha jó dolga van, bármelyik bóbitás dumagép elél 60-80 évig.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.