A jegesmedvék

A jegesmedve a világ legnagyobb szárazföldi állatai közé tartozik. Otthona az Északi-sarkvidék jege. Ezen él, ezen vadászik. Mivel bolygónk egyre melegszik és olvadnak a jégtáblák, fokozatosan szűkül a „hómackók” élettere. Már felkerültek az úgynevezett „vörös listára” is, amely a Föld veszélyeztetett állat- és növényfajait tartalmazza.

Egy kifejlett jegesmedve éppen olyan nehéz és hosszú, mint egy jól megtermett ló. Testalkata azonban természetesen jóval vaskosabb. Hatalmas mancsai segítik a havon és a jégen való biztonságos közlekedésben. Hasznukat veszi úszás közben is, és persze fegyvernek sem utolsók. Szájában félelmetes fogsor lapul. Halakat és fókákat fogyaszt vele.

Az Északi-sark az otthona. Élőhelyén természetes ellensége nincs – vagyis egyetlen más állat sem vadászik jegesmedvére. Az emberek azonban prémjéért, húsáért máig (mindenféle tiltás ellenére) vadásszák. Pedig szabadon csupán körülbelül húszezer jegesmedve élhet. Védelmükért mi, emberek vagyunk a felelősek.

A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSRŐL biztosan hallottál már. Az autók, gyárak és más emberi vívmányok által a levegőbe juttatott káros gázok burokkal veszik körül a Földet. Ez az áttetsző burok úgy viselkedik, mint az üveg: a napsugarak egyre inkább felhevítik bolygónkat, de az elképesztő hő távozását már nem engedi a gázhéj. (Talán emlékszel: a nyári napon álló autóban még a kinti hőmérsékletnél is sokkal, de sokkal melegebb van. Ha az előbbi példát nézzük, akkor az autó üvege a káros gázok alkotta buborék.) A felmelegedés legjelentősebb tünete, hogy olvadnak az Északi-sark jégtáblái. Mivel a jegesmedvék kizárólag itt, a jeges területeken élnek, nyilván érted, miért vannak veszélyben…

FOGADJ ÖRÖKBE EGY JEGESMEDVÉT!
A WWF, a világ egyik legnagyobb környezet- és állatvédelmi szervezete folyamatosan küzd az egyre inkább veszélyben lévő mackók érdekében. Törekvéseiket te is támogathatod, ha ráveszed apát vagy anyát az adományozásra. Cserébe elmondhatod, hogy egy jegesmedve gazdája vagy, emlékeztetőül pedig kapsz egy aranyos plüssmackót és egy oklevelet.

TUDTAD?
A jegesmedve bőre a krémesen fehér mackóprém alatt koromfekete. Hogy miért? Mert az üreges szőrszálak áteresztik a napsugarakat, a fekete felületek sokkal több napsugarat s vele együtt hőt nyelnek el, mint a világosabbak. A macinak így kevés napsütéstől is jó melege van a mínusz 40 fokban.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.