A farsangi időszak

Több ezer éve köszöntik eszem-iszommal, dínomdánommal és napokon át tartó mulatozással a tavaszt az emberek. A farsang kétségkívül az egyik legvidámabb ünnepünk. Talán kíváncsi vagy rá, miért a nagy vigadozás, és miért öltöznek ilyentájt maskarába az emberek. Elmeséljük neked!

Szereted a telet? Persze, szép dolog a hó, ha meleg szoba és forró kakaó vár a hancúrozás után. De vajon ugyanúgy tetszett-e azoknak, akik nehezen befűthető házakban, szűkös élelmiszer-tartalékaikat fokozatosan felélve vészelték át? Mert nem mindig voltak hatalmas áruházláncok, ahova csak úgy leugrik az ember, ha valami hiányzik a konyhából. Márpedig nem is olyan régen még így éltek az emberek. Ezért érthető módon hihetetlenül boldogok voltak, ha elérkezett a tavasz. A kereszténység előtt a farsang egyfajta szertartás is volt, amolyan össznépi varázslás, amellyel a jó idő és a bőség beköszöntét siettették. Az emberek olyannyira ragaszkodtak pogány ünnepükhöz, hogy a keresztény ünnepek közé is fel kellett venni a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangot – igaz, jóval szelídebb formában.

Tudtad?
 „Farsang farka” alatt a farsangi időszak utolsó napjait kell érteni. Ez a mulatozás betetőzése és egyben lezárása is az álarcosok felvonulásával.

A busójárás
Évezredekkel ezelőtt is jelmezes felvonulásokat tartottak ilyentájt. Magyarországon jelenlegi formájában Mátyás király idején terjedt el a farsangolás. Mohács környékén teljesen egyedi jelmezekben vonulnak fel évszázadok óta a ünneplők. Hazai és külföldi turisták ezrei utaznak oda, hogy a hatalmas, fából faragott álarcban és vastag szűrben közlekedő busók felvonulását megcsodálhassák.

A  VELENCEI  KARNEVÁL
Valószínűleg a leghíresebb farsangi mulatság szerte a világon. Az olasz városra ebben az időszakban ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. Utcáit turisták százezrei rohanják meg. A réges-régi házak, sikátorok kiváló hátteret adnak a nagy farsangi színjátéknak, melynek szereplői maguk a velencei polgárok. Álarcaik jellegzetesek, más népek maskaráival összetéveszthetetlenek.

Tudtad?
A velencei karnevállal versenyre talán csak a riói karnevál kelhet. Fényözön, pompa, csillogás, pörgős latin zene, szép hölgyek és több millió turista – röviden így jellemezhető. A fő attrakció, a helyi szambaiskolák évenkénti látványos, táncos felvonulása egyben táncverseny is. A tömeget a karnevál királya vezeti fel, aki erre a 4-5 napra a város teljhatalmú urává válik.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.