A delfin

Amikor az amerikai fiatalember az 1980-as évek elején a Karib-szigetekre látogatott, nem volt még több egyszerű turistánál. Nem is sejthette, hogy nemsokára erről a vidékről és a hatalmas, azúrkék óceán lakóiról szól majd az élete. Tulajdonképpen Jojo1, a delfin választotta számára ezt az utat.

A Kaliforniában felnövő fiatalok többsége bravúros úszó. Nem is meglepő ez a tengerpart mellett, ahol szinte állandóan jó az idő. Dean Bernal2 sem volt másként ezzel. Húszonévesen látogatott el először a Karib-tenger varázslatosan szép szigeteihez. Amikor másodszor pihent a Kuba mellett elterülő Turks és Caicos3 szigeteken 1986-ban, hosszabb óceánúszásra indult. A nyílt vízen egy kisebb, fiatal egyedekből álló palackorrú csapattal találkozott… és az egyik mosolygós delfin követni kezdte őt.


JOJO
– így nevezte el Dean a növendék delfin úrfit, aki később a legjobb barátja lett. Jojo követte őt, játékra hívta, és folyamatosan körülötte sündörgött első találkozásuktól fogva. Azután már kölcsönösen keresték egymás társaságát. A fiatalember és az egyébként szabadon élő palackorrú delfin lassacskán olyan kapcsolatot épített ki, amelynek azóta sincs párja. Dean Bernal uszonyos barátjának köszönhetően az óceánok élővilágának hivatásos szószólója lett – különös tekintettel a delfinekre és a bálnákra. Jojo pedig az egész karibi szigetvilág jelképévé vált.


BARÁTSÁGUK
27 éve töretlen. Ezzel a leghosszabb ember és delfin közötti kapcsolat a feljegyzések szerint. Közben ezernyi megpróbáltatáson mentek keresztül. Amikor Jojo sérülten tért „haza”, Dean ápolta és óvta őt. Ha közös úszkálásaik során cápák támadták meg a férfit, a delfin hősiesen védelmezte. Hogy mennyi idős Jojo? Pontosan senki sem tudja. Valahol 40 és 50 év között járhat (illetve úszhat…). Ma már van családja is. „Feleségét” Dean Chenoának4 nevezte el. Velük úszkál egy ideje az ifjabbik Jojo is. De egyik családtag sem olyan közvetlen és emberbarát, mint Jojo. Bár a palackorrú delfinek játékos, okos és barátkozó természetű állatok, ennyire kedves vadon élő példány kevés akad közöttük.

TUDTAD? 
A kutatók szerint a delfinek ősei valaha a szárazföldön éltek. Járásra szolgáló végtagjaik mára elcsökevényesedtek és úszókká alakultak. Viszont tüdővel lélegeznek, elevenen szülik meg utódaikat, és tejjel táplálják őket – akárcsak a többi emlősállat. A mód, ahogy egymással beszélgetnek rendkívül fejlett, és még mindig tartogat meglepetéseket a kutatók számára. A víz alatt látásukon kívül magas frekvenciájú hang kibocsájtásával is tájékozódnak. Ez visszaverődve a körülöttük lévő tárgyakról elárulja, hogy mik azok, milyen messze vannak, merre tartanak és ehetők-e.

www.deanandjojostory.com

1 ejtsd: dzsodzsó
2 ejtsd: dín börnal
3 ejtsd: turksz és kaikosz
4 ejtsd: csinoa

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.