Varánusz

Úgy néz ki, mint egy dinoszaurusz, nem? Legendák sárkányainak mintája volt ez a gyík, ami akár háromméteresre is megnő, és egy mázsánál többet nyomhat. Alig pár ezer példány él belőle, állatkertben pedig még ritkább. Magyarországon Nyíregyházán és Budapesten láthatsz komodói sárkányt, más néven varánuszt.

Olyan hosszú, mint egy kisebb autó, és nagyon sokáig él.

Ha vadászik is a sárkány, akkor sem harcban szerzi meg a csemegét. Egyszerűen odalopakodik az áldozathoz, megharapja, majd visszavonul. Onnantól kezdve a természet teszi a dolgát. Amelyik nagyobb állattal nem a varánusz mérge végez, az a dögevő vérmérgezést okozó nyála miatt hullik el egy-két napon belül. A varánusz akkor szépen odasétál, és lakmározik. Semmi felesleges erőfeszítés...

Ezek a különleges állatok valójában csak hatalmasra nőtt gyíkok. Ugyanúgy néznek ki, ugyanúgy a nyelvükkel érzékelik a szagokat, szarupikkelyek borítják a testüket, és tojásokat raknak. A komodói sárkány azonban abban is különleges, hogy képes "szűznemzéssel" szaporodni, ami azt jelenti, hogy a nőstényeknek olykor nincs szükségük hímekre. A Fővárosi Állat- és Növénykert Irwin1 nevű sárkánya is így, apa nélkül született Angliában. Ma már kétméteres. 

Alig négyezer sárkány él a Földön a kimutatások szerint. Attól a néhány tucatnyi kivételtől eltekintve, amik állatkertben laknak, valamennyi Délkelet-Ázsiában, az indonéz szigetvilághoz tartozó néhány kisebb szigeten lakik.

Tudtad?

A Nyíregyháza-Sóstói Állatparkban két Indonéziából érkezett sárkány is él. A hím, Bagol 3 méteres hosszával és 125 kilójával Európa legnagyobb sárkánya. Indri, a nőstény sem sokkal kisebb. Mindketten kézzel nevelt állatok, nem bántják az embert - csak etetési időben kell vigyázni, nehogy a menü részének nézzék a gondozót%u2026 Egyébként vezetve sétáltatják őket, kefével sikálják a bőrüket. Indonéz nevelőjük meg aztán végképp nem tartott tőlük: Bagolt, a veszélyes fenevadat például úgy taszigálta ki a szállítókonténerből, amikor tavaly Magyarországra érkezett. Képzeld, ez a gondozó hazájában, Indonéziában még valóságshow-ban is szerepelt a varánuszaival!

 1 ejtsd: örvin

Exkluzív képek a komodói sárkánygyíkról!

Egyik kedves olvasónk küldte el nekünk ezeket a lenyűgöző képeket a komodói sárkánygyíkról, hogy ne csak Ő és családja, hanem Ti, Szivárvány Heted7 Határon olvasók is gyönyörködhessetek ebben a gyönyörű, kihalás szélén lévő óriás gyíkban.

Jó nézegetést kívánunk!


Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.