Tanítás - Tanulás szakfolyóirat » 2013. október

ŐSZKÖSZÖNTŐ 

Az „emberhónapok” közé beékelődő október sokáig nem tartozott a kedves hónapjaim közé. Aztán valami miatt ez lassan megváltozott. Mert el lehet fogadni, hogy „Itt van az ősz, itt van újra”, és meg lehet találni a szépet a lassan búcsúzó természetben is. A néha ködös reggelek utáni hálás napsütésben, a susogó avartakaróban, az erdők ezerszínű ragyogásában, a gyümölcsfák roskadozó bőségében, a teli kamra és a teli hordók áldásaiban.

Örömünket lelhetjük az iskola mindennapjaiban is. Erre már „bejáródunk”, az újdonságok lecsengenek. Megbarátkozunk a változásokkal, beletörődünk, ha nem éppen jó az órarendünk, és készülünk a szülői értekezletekre, esetleges őszi kirándulásokra, túranapokra, és így tovább. És jeles napokban is bővelkedünk. Aradi vértanúinkra, dicsőséges ’56-os forradalmunkra és szabadságharcunkra emlékezni hazafias kötelesség, és lelket felüdítő feladat. Vannak a körünkben idősek is, vigyünk nekik ajándék műsort, csempésszünk derűt a mindennapjaikba, hisz nagyobb szüksége van erre sokaknak, mint a mindennapi kenyérre. 

Október persze számos „világnapot” is tartogat számunkra, melyeknek legegyszerűbben a világhálón nézhetünk utána. Érdemes kiemelni azért a zene világnapját, de ne feledkezzünk el a világtakarékossági napról és a fehér bot napjáról sem. Ezek az alkalmak komoly nevelési célt nyújthatnak, ha megközelítésükben megtaláljuk a megfelelő korosztályhoz való szintet. 

Kedves Kollégák!

Októberi lapszámunkban ismét igyekszünk újdonságokat is vegyíteni a megszokott tartalmak mellé. Kérem, legyenek fokozott figyelemmel felhívásainkra, pályázati lehetőségeinkre, hiszen ezek Önökért jöttek létre, és Önöket szolgálják! Jó szívvel ajánlom előfizetési akciónkat is, hiszen minél többen tartozunk a TT nagy családjába, annál jobb lesz a lapot készíteni! Természetesen várjuk az óravázlatokat, jó gyakorlatokat, élménybeszámolókat, témajavaslatokat is!

 Rozmán László