Tanítás - Tanulás szakfolyóirat » 2012. április

ÁPRILIS, TE SZESZÉLYES!

Mielőtt bárki közhelyszerűséggel vádolna, szeretném gyorsan leszögezni, igaza van! Április a szeszélyessége mellett is sokunk kedvenc hónapja. De lássuk, mit is tartogat nekünk!
Legjelesebb ünnepünk a húsvét, melyet ki-ki hite szerint ünnepeljen, s annak mélységétől függetlenül töltsön örömben és szeretetben, családja körében. Van azonban egy érdekes egybeesés is! Április 8., húsvét vasárnapja, egyben az emberszeretet világnapja is. Ehhez, azt hiszem, nem kell kommentár.
Labdarúgó legendánk, Puskás Ferenc, az ország "Öcsi bácsija", a "Száguldó őrnagy" éppen 1-jén lenne 85 éves. Zalaszabaron található szobrán az alábbi szöveg olvasható:
"A sport megtanít becsületesen győzni, és emelt fővel veszíteni, a sport tehát mindenre megtanít."
Április 1-jén lesz 90 éve, hogy Madeira szigetén elhunyt IV. Károly, az utolsó magyar király. Fia, Habsburg Ottó tavaly távozott az élők sorából, akinek egyik fia, György Magyarországon él. Gyermekei magyar iskolába járnak, elmondása szerint magyarul gondolkodnak. A Magyar Vöröskereszt elnöki feladatait is ellátja.
A Habsburg hercegtől jussunk el gyorsan a betyárok hercegéig! Az egyik legismertebb dunántúli betyár, Savanyú Jóska halálának 105. évfordulója van április 9-én, s tegyük hozzá gyorsan, hogy Izsákfán (ma Celldömölk része) született egykoron.

Kedves Kollégám! Minden munkatársam nevében kívánok áldott húsvétot, a szünetre jó pihenést, a lányoknak, asszonyoknak sok-sok locsolót, hogy el ne hervadjanak!

Rozmán László