Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre ebben a lapszámban is!

Honnan származik a szaloncukor?

A szaloncukor kedvelt karácsonyi csemege, amely több mint 150 évvel ezelőtt is ugyanígy készült. Az 1900-as évektől vált divatossá. Nevét onnan kapta, hogy a régi polgári lakások fogadószobájában, azaz a szalonban állították fel a karácsonyfát. Rá pedig színes, ízletes édesség, a szaloncukor került. 1891-ben Hegyesi József magyar szakács már 17-féle szaloncukrot készített. Érdekesség, hogy a szaloncukor csak nálunk ennyire kedvelt dísze a karácsonynak. A világ sok országában nem is ismerik.

 

 Ki volt Szent Miklós?

Szent Miklós Myra városában lakott, a mai Törökország területén. Püspök volt, és tudjuk róla, hogy titokban bőkezűen segítette a szegényeket. Csak letette az ajándékot, és máris eltűnt, nehogy bárki is felismerje. Az idők során azonban Szent Miklós egy kicsit megváltozott. Vörös püspökpalástjából fehér prémes piros bunda lett, püspöksüvegéből pedig kucsma. Mikulásnak nevezik, akire a világon minden gyermek úgy gondol, mint a nagy adományozóra, aki nemcsak kedves szóval, hanem tettel is hirdeti a karácsonyi szeretetet.

 

 

Hogyan terítsük meg az ünnepi asztalt?

Karácsonykor fontos szerepe van a terített ünnepi asztalnak. A néphiedelem szerint a karácsonyi terítőnek varázsereje van: bőséget, egészséget hoz. Az idén terítsétek meg ti az ünnepi asztalt! Ügyeljetek arra, hogy lehetőleg egyforma tányérral, leveses- és salátatállal, süteményestállal terítsetek! Az étkezés sorrendjében helyezzétek el az evőeszközöket! A tányér jobb oldalára, kívülre tegyétek a kanalat, majd a kést (élével befelé fordítva), balra pedig a villát! A tányér felett van a desszerteskanál, illetve a süteményesvilla helye. A salátástálka bal felől, a tányér fölé kerül. A poharat a kés hegyéhez, jobbra állítsátok!

 

Mi a karácsony legjellemzőbb jelképe?

A karácsony legjellemzőbb jelképe a karácsonyfa. A karácsonyfa-állítás német eredetű. Hazánkban először csak a gazdagabbak körében terjedt el. Az első karácsonyfákat központi helyre állították. Régen a karácsonyfa díszei a termékenységet jelképező alma, dió és az élet fényét jelképező gyertyák voltak. Az ünnep végén a gyermekeknek és a szegényeknek ajándékozták a fán lévő gyümölcsöket, édességeket.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.