Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre ebben a lapszámban is!


Mikor van
halloween (helovín) ünnepe?

Nagyon régi szokás volt megünnepelni a hideg évszak beálltát. Ebből a hagyományból ered halloween éjjelének ünnepe Angliában és az Egyesült Államokban. A legenda szerint ez a boszorkányok éjszakája. Mindenszentek előestéjén a gyerekek kísértetnek, boszorkánynak öltözve járnak házról házra. Becsöngetnek és így kiabálnak: Finomságot ide, vagy mindenkit megtréfálok! November elsején, halloween estéjén egy tökből kifaragott, vicsorgó figurát tesznek ki az emberek a házak ablakába. A tök belsejébe égő gyertyát raknak, hogy még félelmetesebb legyen. A hiedelem úgy tartja, hogy az összes gonosz szellem elillan, ha meglátja az ijesztő tökfejet.

Kép forrása: wikipedia.hu

                                                                                               

Miért az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs? 


Az alma az egyik olyan gyümölcs, amely nagyon jól alkalmazkodik a különböző éghajlati tényezőkhöz.  Szinte valamennyi vidéken megterem. A múltban a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte mint a gyó­gyászat egyik alapanyagát. Ezt mutatják az almával kapcsolatos mondások is: Naponta egy alma az orvost távol tartja.

Az alma kiváló téli gyümölcs. Könnyű tárolni, hosszú ideig eláll, és sokféleképpen el lehet készíteni. Ezenkívül egészséges és tápláló, mert tele van vitaminnal. Fogyasszatok sokat belőle!

 


Mikor ünnepli
Budapest a születésnapját?

Fővárosunk 160 évvel ezelőtt még különálló városrészekből állt: Pestből, Budából és Óbudából. Már az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején gondoltak rá az ország vezetői, hogy egyesítsék az egyre növekedő, egymáshoz közeledő városrészeket. Erre azonban csak húsz évvel később került sor. Pest, Buda és Óbuda 1872. november 17-én egyesült, ekkor kapta a Budapest nevet. A fővárost akkor 280 ezren lakták. Ma kicsit kevesebb, mint kétmillióan élnek itt.

 Miért érdemes
vadgesztenyét gyűjteni?

A városi kertek, utcák, parkok vadgesztenyefáinak termése gyakran a szemétbe kerül. Pedig fel tudja dolgozni az ipar, és használják a vadgazdaságokban is. Az összegyűjtött vadgesztenyét megveszik, mert értékes és hasznosítható. Többféle gyógyszer alapanyaga. A vadgesztenye keményítőt és a vízben oldva szappanszerűen habzó anyagot tartalmaz. Ha megszárítják, lisztté törik, majd kezet mosnak vele, szappanként habzik. Keményítőjéből ragasztóanyagot állítanak elő, amit többek között a gyufagyártás során használnak. Biztosan ti is tudjátok, hogy a vadgazdaságokban télen etetni kell a vadakat, mert nem jutnak elegendő eleséghez. Ilyenkor az etetőkhöz szállítanak vadgesztenyét is, amely az éhező állatoknak tápláló élelmet jelent.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.