Kérdezz! Felelek!

Kíváncsi természetű vagy? Szeretsz kérdéseket feltenni? Akkor ez a rovat neked való! Érdekes kérdésekre keressük a választ! Válogass belőlük kedvedre!

Mi van a talaj alatt?

A Föld különböző rétegekből áll. Az a réteg, amin mi állunk, egy vékony, felső réteg. Úgy képzeljétek el, mint az almán a héjat. Ez a felső réteg a földkéreg. Ezt követi a köpeny nevű kemény anyag. A köpeny kőzete közel van a kéreghez, ezért viszonylag hideg és szilárd. Minél mélyebbre haladunk, annál melegebb van, és a kőzetek megolvadnak. Kb. 2900 km mélyen a köpenyt felváltja a mag. A Földet vizsgáló kutatók, a geológusok úgy gondolják, hogy a külső mag valószínűleg folyékony, a belső rész azonban szilárd.

 Honnan tudjuk, hogy a Föld belül
forró?

A tudósok gyakran végeztek fúrásokat a Föld mélye felé, de nem jutottak túl messzire. Németország egyik városa mellett 9 km mély lyukat fúrtak le, és megállapították, hogy ebben a mélységben 270 Celsius-fok uralkodik. Mi a 20-25 Celsius-fokot is melegnek érezzük. A hőmérséklet a Föld belseje felé haladva 30 méterenként emelkedik egy fokot. Oroszországban, a Kola-félszigeten 12 km mélyre fúrtak le. Ez a földkéregnek mintegy a fele. De úgy is mondhatnánk, hogy olyan, mintha egy focilabdába rajzszöget szúrnánk.

 

 


Miért esünk
vissza a földre, ha felugrunk?

A Föld nagyobb tömege magához vonzza az ember viszonylag kicsi tömegét. Ez a folyamat a vonzóerő vagy gravitáció. A Föld vonzása megakadályozza, hogy felugorjunk az égig, és nem engedi, hogy elillanjon a levegő a légkörből.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.