Ismered?

Nyulász Péter. Költő. Helka...

1. Mindenki költő, aki verseket ír?

Aki verseket tud írni, az mindenképpen költő. J Csak hát eleve: a vers nem csupán azt jelenti, hogy rímelnek a sorvégek. Sőt, olyan vers is akad szép számmal, amiben nincsenek is rímek. A lényeg, hogy olyan gondolatokat hordozzon, amelyek segítenek más oldaláról is megismerni a világot. A költő az, aki az ilyen gondolatokat művészien meg tudja fogalmazni - ritmusba-rímbe szedi a szavakat -, azaz mesterien használja a nyelvet. Olyan gondolatokat ültet el az olvasó fejében, amelyek neki eszébe sem jutottak volna - s eközben gyönyörködtet, szórakoztat a nyelv szépségével. 

2. Nyulász Péter mikor vette észre, hogy ő költő?
Igazából mások vették észre rajtam. Én csupán elmondtam, megmutattam a rímes-ritmusos szövegeket, amiket írtam, s a gyerekek, szülők - azután pedig szerkesztők, kiadók, végül az olvasók mondták rá, hogy ezek bizony versek. Én pedig csak reménykedem, hogy igazuk van ebben. :) 

3. Mitől jó egy vers?
Egy vers akkor jó, ha a közönség megszereti, s önkéntelenül is mondogatja, elszavalja. Mert - ahogyan Kányádi Sándor bácsi idézgeti a szavakat, amiket egy falusi kisdiáktól hallott - "A vers az, amit mondani kell."

4. Aki verset és meseregényt is ír, az most akkor költő vagy író?
Egyszerűbb talán szerzőnek nevezni. :) 

5. Melyiket jobb írni?
Írni annyira nem is jó, mert az bizony munka. De azt jó papírra vetni, amit csak lejegyezni kell - ami csak úgy eszébe ötlik az embernek, és nem kell rajta sokat töprengeni. Persze olyan is van, amihez kutatnia, sőt tanulnia is kell a szerzőnek, hogy meg tudja alkotni, amit szeretne. Az viszont igazi, és el nem múló öröm, ha elkészült és jól sikerült a mű, és szereti a közönség - függetlenül attól, hogy az egy kétsoros kitalálós versike, négysoros mondóka, vagy egy 300 oldalas regény.

6. Tényleg találkozhatunk a Balatonnál Helkával, Sióval, Kelénnel, Horkával, a manókkal és a többiekkel?
Aki jól figyel, mindenképpen találkozik velük. Mert az biztos, ha ezt a könyvet elolvassa, másképp fogja látni a Balatont, s felfedezi számos olyan mesés csodáját, amire addig nem figyelt. Én magam is így voltam és vagyok ezzel. 

7. Kamor ugyanabba a varázslóiskolába járt, amelyikbe Harry Potter?
Hű, erről még sem kérdeztem az öreget! De azt gondolom, másutt tanulhatták a mesterséget, mert különböző varázsszereik vannak.

8. Folytatódik Helka története, vagy örökre eltűntek az árnyak?
A Helka kalandjait bemutató kötet ugyan lezárult, ám a Víz, a Part, s az Erdő története ezzel még nem teljes. A minap lélekszakadva keresett fel Ciprián, s azt mondta, egy furcsa és aggasztó jelenségre lett figyelmes. De olyan hosszan mondja, hogy az minden bizonnyal megtölt egy újabb kötetet....

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.