Csalás és ámítás: Cagliostro aranya

Alkimistának nevezték a középkorban, aki azt állította, hogy képes aranyat csinálni. Cagliostro, az utolsó hivatásszerű varázsló tégelyben gyártotta az aranyat. Legalábbis azt hitték%u2026

Az alkimisták azt állították, hogy léteznek olyan anyagok, amelyek az alacsonyabb rendű fémeket képesek arannyá változtatni. Márpedig akkoriban minél több aranya volt valakinek, annál hatalmasabbnak számított. Akinél tehát a titkot ismerő varázsló szolgált, az volt a legnagyobb úr. Sok szemfényvesztő élt ebből. Cagliostro is.

A 18. században egész Európát bejárta ez a csodatévőnek tartott férfi. Giuseppe Balsamo2 néven született Olaszországban - ám valódi nevét nem árulta el senkinek. Cagliostro grófként ismerte mindenki. Elterjedt róla, hogy képes megjósolni a jövőt, gyógyít, és birtokában van a Bölcsek Köve, valamint egy varázslatos por. Ezekkel pedig könnyedén arannyá tudja változtatni a higanyt.

Higanyt öntött egy nagy olvasztótégelybe, majd különböző, bűvösnek nevezett főzeteket kotyvasztott hozzá. Ezután a tégelyt gondosan lezárták, lepecsételték, betették egy kemencébe, és magára hagyták. Mire visszajöttek, a higany arannyá változott! Vagyis ők azt hitték%u2026 Volt ugyanis Cagliostrónak egy segédje, aki egyszerűen kicserélte a higannyal teli tégelyt egy másik ugyanolyanra, amelyben az arany volt. Hogy nyoma se maradjon, az eredetit elásta a szeméthalom mélyére. Csakhogy egyszer az egyik szolga egy elveszett tárgyat keresve feltúrta a szemétdombot - és mit talált? A higannyal teli tégelyt! Nem volt kérdéses, hogy kié...

Cagliostrót végül utolérte a szélhámosok sorsa, elmenekült és nyoma veszett.

A grafikát készítette: Őszi Zoltán

 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.