Zöld sarok - Kincsünk, a foltos szalamandra

Az Aggteleki Nemzeti Park címerállata a különleges és védett foltos szalamandra. Első látásra talán gyíknak néznéd, mivel hosszú, lapos, és leggyakrabban sűrű erdőkben találkozhatsz vele. Valójában azonban a békák rokona.

Foltos szalamandrák sokfelé élnek, szinte egész Európában találkozhatsz velük. Magyarországot nagyon szerették régen a sok nedves-nyirkos lomberdő miatt. Csakhogy egyre több fát vágunk ki, egyre inkább csökken az élőhelyük. Viszonylag nagy számban fordulnak elő még mindig a Börzsöny, a Mátra, a Zempléni-hegység és az Alpokalja erdeiben. Az Aggteleki Nemzeti Park négyszáznál is több védett és fokozottan védett állatfaja közül az egyik legfontosabb a foltos szalamandra.

GYÍK VAGY FURA BÉKA?

Szemei kétoldalt kidüllednek, és ha megtapintod, nyálkásnak és mirigyesnek érzed a bőrét, akárcsak a békákét. Másfelől viszont hosszú farka van, lapos a teste és a szárazföldön mászkál. Akkor mégis gyík lenne?! A foltos szalamandra megtévesztő állat. Bár úgy néz ki, mint egy éppen hűtőfürdőt vett, síkos gyík, valójában a békák unokatestvére. Hivatalos besorolása ez: "farkos kétéltű".

RESZKESSETEK CSIGÁK, FÉRGEK!

Abban is különböznek a gyíkoktól, hogy lassan, komótosan mozognak. Ráadásul míg a gyíkocskákat gyakran láthatod köveken napozni, a szalamandrák önszántukból nem mozdulnak ki a hűvös, árnyas és nedves lomberdőkből. Nem hagyhatják ugyanis, hogy testük kiszáradjon. Nappal csak nagy eső után láthatod őket. Éjszaka indulnak vontatott lépteikkel csemegézni. Csigák, földigiliszták és rovarok szerepelnek az étlapjukon.

KOPOLTYÚSBÓL TÜDŐSSÉ VÁLNAK. A lárvákat tiszta vizű patakok medrébe rakják le a nőstények. Éppen ezért a szalamandrák hirtelen eltűnése arról tanúskodik, hogy a környezetszennyezés elhatalmasodott a térségben. A kis szalamandráknak már minden végtagja kifejlődött, de még kopoltyúval lélegeznek. Alig lehet megkülönböztetni őket a gőtelárváktól. Tavasszal születnek, és fokozatos átalakulás után a legtöbben ősszel már tüdős kétéltűként hagyják el a vizet. Megesik azonban, hogy az átalakulás nem fejeződik be időben. Az ilyen "visszamaradt" egyedek, ha nem túl zord a tél, egy év múlva ott folytatják, ahol elkezdték, és következő ősszel kezdik meg szárazföldi életüket.

TUDTAD?

A foltos szalamandrák riasztó fekete-sárga színe nem blöff: bőrük valóban mérget termel, amely a kisebb állatokat meg is ölheti. Ránk, emberekre komolyabban nem veszélyes, de ha mérge a szemedbe, az orrodba vagy a szádba kerül, a nyálkahártyán gyulladást okoz.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.