Zöld sarok - az atalanta lepke

Gondoltad volna, hogy Magyarországon háromezernél is több lepkefaj él? Ezek jelentős része - kivált a nagy, színes fajták - védett. Az atalanta lepke csak nyáron vendégeskedik nálunk. Az ország egész területén megcsodálható, de legnagyobb számban a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Parkban él. Talán hihetetlen, de nem bírja a magyar telet: délre menekül előle, akárcsak a fecskék.

Ha összecsukja a szárnyát, barnás, mint a fakéreg - így rejtőzködik, így védi magát. Amikor azonban széttárja, káprázatos narancsos-fehéres mintázat tűnik elő bársonyos fekete alapon. Az atalanta lepke Magyarország egyik legmutatósabb lepkefaja. A 170 hazai védett lepkefaj közé tartozik. Védelmét azonban nem tudjuk teljes mértékben magunk megoldani, hiszen vándorlepke: a kemény tél elől a tőlünk délebbre lévő, melegebb országokba menekül.

TUDTAD? Az atalanta lepke eszmei értéke Magyarországonkétezer forint. Ez azt jelenti, hogy nem tartozik a fokozottan veszélyeztetett fajok közé, de biztonságban sem tudhatjuk a jövőjét.

Nagyméretű, meseszép pillangó. Ha kifeszíti szárnyait, összesen akár hat centiméter széles is lehet. Szereti a meleget, ettől eltekintve nem túl igényes: mindenhol jól érzi magát, ahol nő a csalán. Az általunk nem igazán kedvelt, de annál nagyobb számban élő gazra rakja ugyanis a petéit, amelyekből nagy, szőrösen tüskés, bordó kaktuszdarabkának látszó hernyók lesznek. Amikor ezek elég csalánlevelet ettek, elbújnak, és sűrű hálót szőnek maguk köré - vagyis bebábozódnak. A báb szilárd kérge alatt aztán csodás pillangóvá változnak. A kifejlett állat már virágporral, túlérett gyümölcsökkel, fák nedvével táplálkozik.

TUDTAD? A már teljes díszben pompázó, kifejlett rovart imágónak nevezzük.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.