Zöld sarok - A túzok

Egymillió forintos madarak végveszélyben...

Magyarország egyik jelképe, mégis kihalás fenyegeti. A pulyka nagyságú túzok az Alföld jellegzetes madara. Az 1980-as évek óta fokozottan védett. Legfeljebb 1000-1200 példány maradt belőle. Pedig nélküle nem ugyanaz a magyar puszta...

MIÉRT ÉRDEKES?
Akkora, mint egy jól megtermett pulyka - egyes egyedek akár húsz kilónál is nehezebbek -, mégis képes akár 60 kilométer/órás sebességgel hosszú távolságokat megtenni. Ezzel elnyerte a "világ legnehezebb repülni képes madara" címet.

"FURA LIBA"
- Vagy legalábbis annak néz ki. Ám lúdtalpak helyett erős, háromujjú futólábakon szalad. A túzokfélék főként fűféléket, rovarokat esznek. Számos dél- és kelet-európai országban élnek, és sokféle változatuk létezik. A nálunk élő túzokok hímjei és nőstényei között igen jelentős különbségek vannak. A hímek (kakasnak nevezzük őket) egy méternél is magasabbra nőhetnek, és kiterjesztett szárnnyal akár 2,5 méter szélesek lehetnek. A nőstények alig feleakkorák, és általában nem súlyosabbak 5 kilónál.

NEM DÖRGÉS - DÜRGÉS!
Párzási időszakban a túzokhímek jellegzetes nászruhát öltenek. Piszkosfehér-csíkosbarna mentéjük ilyenkor kiegészül egy érdekes tollbajusszal. A kakasok fejüket hátrahajtva, faroktollaikat legyezőszerűen kiterítve, szárnyukat kifordítva, torokzacskóikat felfújva násztáncot lejtenek. Eközben jellegzetes hanggal is csábítják a kiszemelt tojót.

NEMZETI MADARUNK
A túzok ősidők óta Magyarország egyik jelképes állata. Többségében a Tiszántúlon és az Észak-Alföldön élnek - vagyis a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Park nyílt, füves területén. Eszmei értékük egymillió forint.

Tudtad?
Száz éve még 12 ezer példányt számláltak belőlük hazánkban, ma már alig több mint ezer tanyázik az Alföldön. A túzokok védelmét számukra fenntartott természetvédelmi területek, "rezervátumok" létrehozásával próbálják megoldani. Hogy megállapíthassák, merre tanyáznak jellemzően a madarak, néhány példányra műholdas jeladót szereltek. Ennek segítségével követik a mozgásukat. A veszélyes helyekre rakott vagy elhagyott fészkekben talált tojásokat mesterségesen költik ki a szakemberek. A már elég idős és erős csibéket aztán visszaengedik a természetbe.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.