Újrahasznosítás

Régen, ha valami elromlott, megjavították. Ma olyan világban élünk, melyben a használhatatlanná vált holmik kérdés nélkül a szemétben landolnak. Mert lehet venni másikat. Ez a „kényelmes” életszemlélet felelőtlen, pazarló és nem sokáig tartható fenn. Mert minden valamiből készül. Így az alapanyagok egy idő után elfogynak. Kivéve, ha újrahasznosítjuk őket…

Mi történik a hulladékkal? 

Az újrahasznosítás kizárólag elkülönítetten gyűjtött hulladékfajták esetében lehetséges. Akkor tehát, ha külön kukába teszitek a papírféléket, a műanyagokat, az üvegeket és a fémeket. A vegyesen szórt szemetet senki nem válogatja át. A szelektíven gyűjtött hulladékot természetesen nem öntik vegyesen a kukásautóba. Vagy többrekeszes jármű viszi el, vagy hagyományos kukáskocsi, de úgy, hogy egy adott napon  csak bizonyos fajta hulladékokat szállít. 

A szelektíven gyűjtött szemét válogatóüzemekbe kerül. Itt nénik és bácsik nézik át és csoportosítják az újrahasznosítás igényeinek megfelelően. (A műanyag palackokat például szín szerint is különválogatják.) Az egyneművé vált hulladékot „bebálázzák” – speciális gépek segítségével viszonylag kicsi tömbökké nyomják össze, hogy kevesebb helyet foglaljon, és könnyebb legyen szállítani. Így indul az újrahasznosítás helyére: papírgyárakba, fémolvasztókba, műanyag-feldolgozó üzemekbe.

Mi lesz belőle? 

Ne hidd, hogy a hulladékból ugyanaz lesz, ami korábban volt! Környezetünket manapság leginkább a nehezen lebomló műanyag holmikkal terheljük. A kidobott üdítőitalos flakonokból szerencsére kiváló minőségű pulóvereket lehet készíteni. Hőtartó polár anyagot szőnek belőlük. Kupakjaikból új műanyagcserepeket, vödröket, sőt, akár padokat öntenek. De készül belőlük fólia, zsák, ruha, esernyő, papucs és – kapaszkodj meg, plüssállatka is! Az üvegpalackokból ismét italos üvegek lesznek, és még útépítéseknél is felhasználják őket az aszfalt minőségének javításához. 

Megoldás ez? 

Részben. Az újrahasznosítás pillanatnyilag a legalkalmasabb mód környezetünk megóvására – de inkább csak elodázza a problémát. A hulladék szállításához, kezeléséhez és az új termékek előállításához ugyanis ismét energia kell: benzin a teherautókba, villamos áram a gyárakba. Ez pedig még ritkán származik környezetbarát forrásból. De egyelőre nincs jobb megoldás. 

Tudtad? 

A fémek újrafelhasználása a legrégebbi és leginkább természetes. De tudtad-e, hogy a Magyarországon kidobott alumínium dobozokból készült például a londoni metró hűtőventilátorának lapátja?

NÉZZ UTÁNA, mire való egy magyar találmány, a habkavics, amelyet szintén újrahasznosított színes üvegekből állítanak elő!

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.