Ügyeskedjetek nyáron is!

Olvasd el ötleteinket, alkoss, szórakozz, küldd el az elkészült művedet és nyerj!

A nyár a szabadban töltött tevékenységek időszaka. Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne buborékot fújni, vagy krétarajzot készíteni aszfaltra. Egy-egy ötlettel szeretnénk most nektek kedveskedni, hogy igazán hasznosan teljen a szünidő. Érdemes kipróbálni őket! A végeredményeket pedig várjuk a szivarvany@apaczai.hu e-mail címre!

Aszfaltkréta varázsa

Kellékek: A/4-es papír, ceruza, aszfaltkréták, létra, fényképezőgép és persze Ti, akik főszereplői lesztek ennek az alkotásnak.


Az elkészítés menete

Az általatok elképzelt kompozíciót először nagy vonalakban rajzoljátok meg egy A/4-es méretű papírra! Rajzoljátok oda magatokat is! Ez egy skicc, egy tervrajz, nem kell a tökéletességig kidolgozni.
Készítsétek el a rajzot az aszfaltra! Amennyiben alul és felül is lesz rajz, akkor közben készítsetek fázisfotókat! A megrajzolt alsó vagy felső részhez feküdjetek oda és fényképezzétek le, így látjátok a fotótokon, hogy hová kell rajzolni a hiányzó részt és az mekkora lehet, hogy beleférjen a fényképezőgépetek objektívének látószögébe! A fázisfotó egy pillanatfelvétel, ami alapján dönteni tudtok, hogy hogyan folytassátok tovább a munkát.
A végleges rajzhoz feküdjetek az aszfaltra és létráról fényképezzétek le! A létráról való fényképezéshez mindenképp kérjetek segítséget a baleset elkerülése végett! A legjobb, ha nagyobb testvér vagy szülő készíti a fényképet, mivel ők testmagasságuknál fogva is jobb képet tudnak készíteni felülről. A rajzról készült fényképet a legjobb lenne felülről elkészíteni, de ennek megvalósítására csak a profi stáboknak van lehetősége, ezt mi nem várjuk. Igaz, ha a családban, baráti körben van egy tűzoltó apuka, anyuka, esetleg segíthet!


Az elkészült fotóitokat 2013. július 15-ig küldjétek el e-mail címünkre (szivarvany@apaczai.hu)!

A beküldött fényképet feltesszük a honlapunkra, ahol mindenki megnézheti.
A legjobb alkotásokat beküldők könyvjutalomban részesülnek.


Buborékfújó saját kezűleg

Kellékek: Minimum 1 mm átmérőjű drót (d = 1 mm); különböző méretű és fajtájú fa-, műanyag- és fémgyöngyök; drótvágó; egy kis kerek üveg, vitaminos műanyagdoboz vagy bármi, aminek a fala merev és az alakja kerek

Az elkészítés menete
A drótból vágjatok le körülbelül egy 20-25 centiméteres darabot! A drót hosszát a kör nagysága és a fogórész tervezett hossza határozza meg.
Tekerjétek a drót egyik végét az üveg köré úgy, hogy valamennyi drót maradjon a forma rögzítését szolgáló feltekeréshez! A körbetekerést követően legalább kétszer hajtsátok egymásra a drótot! A kör alakúra tekert drótot húzzátok le az üvegről és a drót rövid végét még kétszer tekerjétek a fogórészre, rögzítve ezzel a körformát! Amennyiben kicsit hosszabbra hagytátok a rögzítésre szolgáló drótvéget, vágjátok le!
Ellenőrizzétek, hogy a kiválasztott gyöngyökön valóban átfűzhető-e a drót! A túl nagy lyukú gyöngy nem alkalmas a vékony dróthoz. Tegyétek ki magatok elé és rendezzétek felfűzési sorrendbe a kiválasztott gyöngyöket! Kezdődhet a felfűzés.
A drót végét visszahajlítva duplán fűzzétek be az utolsó gyöngybe, így megakadályozzátok a gyöngyök legurulását a drótról! A felesleges drótot vágjátok le!

Szappanbuborék fújásához folyadékot házilag is készíthettek.

Íme a recept hozzávalói:
Egy 2 literes üres flakon (például ollóval levágjátok egy 2 l-es műanyagflakon tetejét), amibe elkészítitek az elegyet
Bármilyen eszköz, amivel összekeveritek a hozzávalókat
0,6 deciliter mosogatószer
1 liter víz
¾-1 evőkanál glicerin (gyógyszertárakban kapható)
Színes buborékokhoz ételszínezék – elhagyható
¼ csomag sütőpor – elhagyható

Kezdődhet a móka! A jókedv egészen addig biztosított, amíg ki nem ürül a flakon!

Arra nagyon ügyeljetek, hogyha marad a flakonban folyadék, akkor feltétlenül írjátok rá alkoholos filccel (ez nem jön le róla), hogy mit tartalmaz! Olyan helyen tároljátok, hogy senki ne tévessze össze egy flakon málnaszörppel, nehogy beleigyon!

Összeállította: Pető Ágnes

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.