Tudni illik - mindent a zsebkendőről

Mióta használunk zsebkendőt? A zsebkendő ma már nem hiányozhat a táskánkból. Mindennapi életünkhöz tartozik. Hideg időben vagy az influenzás időszakban bizony gyakran használjuk. Ma már mindez természetes, pedig nagyon hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a zsebkendő elnyerje a mai formáját.

A zsebkendőt már a rómaiak is ismerték. Ők leginkább az arénákban lobogtatták. Így biztatták a gladiátorokat vagy a hajtóversenyeken a kocsisokat. Ezzel törölték le az izzadságot a homlokukról, ha melegük volt. Orrfújásra akkor még csak egy vászondarabot használtak. Úrihölgy nem fújhatott orrot társaságban, mert az azt jelentette volna, hogy beteg.
A 16. század táján készült képeken az arisztokrata hölgyek szinte valamennyien keszkenőt szorongatnak a kezükben. Fontos szerepe volt az udvarlásban is. Ha például a hölgy elejtette a kiszemelt férfiú előtt, akkor ő felvette, majd átnyújtotta a hölgynek és máris elkezdhette a beszélgetést. Franciaországban, Angliában és Spanyolországban elterjedt a zsebkendő csipkével díszített változata is.
A papírból készült zsebkendő a 20. században indult hódító útjára az Egyesült Államokból. Orrtörlésre találták ki, de a kéztörléstől a szemüveg tisztításáig sok más célra is használható. Nagy előnye, hogy használat után eldobható. Így megelőzzük, hogy másokat is megfertőzzünk.

Hasznos tanácsok a használatához

  • Soha ne indulj el otthonról zsebkendő nélkül!
  • Olyan helyre tedd, hogy könnyen elő tudd venni!
  • Nem illik kölcsönkérni textilből készült zsebkendőt! Ha mégis megtetted, mindig tisztán, kivasalva add vissza!
  • A kimosott textil zsebkendőt forrázással és vasalással lehet fertőtleníteni!
  • Ha mások társaságában kell orrot fújnod, fordulj el, vagy menj távolabb!


VIDÁM PERCEK
Az irigy kismalacnak folyik az orra. Megkérdezi tőle egy nyuszika:
– Mondd, kismalac, nincs neked zsebkendőd?
– Van, de nem adok!!!




Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.