Tudni illik - az őszinteségről

Tedd a szívedre a kezedet, és válaszolj magadban a következő kérdésre: Hazudtál már valaha az életben? Ugye, hogy előfordult már? Sajnos az őszinteség az egyik legritkább emberi tulajdonság. Mindenki sokra becsüli, de kevés emberre jellemző. Másoktól elvárjuk, hogy őszinték legyenek, de mi sem vagyunk mindig azok. Pedig milyen rosszul esik, ha rájövünk, hogy a hozzánk közel álló nem volt őszinte hozzánk.

Az emberek általában nem rosszakaratból, hanem félelemből vagy védekezésből nem mondanak igazat. Kevés olyan ember van, aki mindenütt, minden körülmények között megmondja az igazat. Előfordulhat azonban, hogy jobb, ha bölcsen hallgatsz, különben bajt vagy kellemetlenséget okozhatsz. Ha úgy érzed, hogy az adott helyzetben jobb, ha nem vagy őszinte, inkább maradj csendben, de ne hazudj!

Talán az is megtörtént már, hogy a szidástól vagy büntetéstől való félelmedben hazudtál. Ez sem jó, mert minden hazugság újabbakat szül. Legyél ezért őszinte, elsősorban önmagaddal! Ismerd be a hibáidat, és ne mentegesd magadat! Főként ne hibáztass másokat! Gondolj arra, hogy szinte minden hibát ki lehet javítani, ezért jobb az őszinteség!

Sajnos vannak olyan emberek, akik gyakran hazudnak. Ne érts egyet velük, leplezd le őket! Ha ez sem használ, egyszerűen kerüld el a társaságukat!

A barátság alapja a kölcsönös bizalom, a szavahihetőség. Kitől várhatnád el, hogy őszintén megmondja a véleményét, ha nem a barátodtól? Sokkal fájdalmasabb a csalódás egy jó barátnak, ha utóbb rájön, hogy nem voltál őszinte, mintha megmondanád az igazat. Ha például olyan ruha van rajta, ami neki előnytelen, finoman figyelmeztesd rá! Ne mondd neki, hogy milyen csinos! Ha ő ezen megsértődik, valószínűleg nem állt olyan közel hozzád, mint ahogy gondoltad.

Nem illik viszont a barátnőddel vagy barátoddal még humoros formában sem közölni, hogy: "Olyan lapátfüleid vannak." Hiszen erről nem tehet, ezen nem tud változtatni. Ne felejtsd el, hogy aki szereti, az el is fogadja a másikat.

Talán egy kicsit most bonyolultnak találod ezt. Bizony a világon semmi sem olyan nehéz, mint őszintének lenni... de megéri!

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.