Tudni illik - a szabályos közlekedésről

A 19. század végéig az emberek még nem autóval közlekedtek. Nem gépkocsival vitték iskolába a gyerekeket, nem autóval mentek dolgozni a felnőttek. Sokáig nem voltak tömegközlekedési eszközök sem. Ma már elképzelhetetlen, hogy mindenhova gyalog menjünk.

Napjainkra hozzászoktunk a különböző járművek által nyújtott kényelemhez. Amikor még mindenki gyalog járt, nem volt szükség közlekedési szabályokra. A közlekedési eszközök feltalálása ugyan nagyon megkönnyítette az emberek életét, de balesetmentes és kényelmes használatukhoz szabályokra van szükség.

A különféle tömegközlekedési eszközökön utazó embereknek meg kell tanulniuk figyelni egymásra. A legfontosabb az udvarias viselkedés. Az autók vezetői is szabályok szerint közlekednek. Gondoljatok csak bele, milyen veszélyes lenne, ha minden gépkocsivezető bármikor bármerre mehetne! Mennyi baleset származna ezekből a kockázatos helyzetekből!

A közlekedés szereplői felváltva gyalogosok, utasok és járművezetők. Fontos, hogy az ebből adódó helyzetekhez alkalmazkodni tudjunk.

A mindennapi közlekedés illemszabályai:

  • Ha a barátaiddal együtt sétálsz, ne foglaljátok el teljes szélességben a járdát, figyeljetek rá, nem jön-e arra más is! A többi ember is szeretne elférni mellettetek.
  • Ha autóbuszra, villamosra (vagy más tömegközlekedési eszközre) ülsz, mindig engedd magad előtt felszállni az idősebbeket!
  • A járműveken ne hangoskodj, ne lökdösődj!
  • Mindig add át ülőhelyedet a rászorulóknak! Ne gondolkozz azon, hogy a társaid nem mindig követik a példádat! Gondolj ilyenkor a szüleidre vagy nagyszüleidre! Ugye nem szeretnéd, ha fáradtan, betegen állniuk kellene a buszon?
  • Ha a nagy tömegben véletlenül valaki a lábadra lép, ne nézz rá mérgesen! Kedvesen fogadd el a bocsánatkérését, akkor is, ha egy kis kellemetlenséget okozott neked!
  • Csak a kijelölt gyalogátkelőhelyen menj át az úttesten! Előtte mindig nézz körül! Ha megállnak és intenek a vezetők, akkor nyugodtan mehetsz. Ezt az udvarias gesztust azonban illik egy fejbólintással megköszönni.

Mivel sokan élünk egymás közelében, fontos a kölcsönös udvariasság, az emberséges magatartás. Így nem okozunk bosszúságot másoknak.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.