Tudástár: "Zöld" energiaforrások

Ugye, sokszor hallod, hogy a Föld készletei lassan kifogynak, és ahogy most tesszük, úgy nem élhetünk tovább? A földgáz, a kőolaj, a szén és más hagyományos energiaforrások helyett olyanokat kell tehát találni, amik újratermelődnek. Különben baj lesz...

Ma minden a föld mélyéről előbányászott szénre, földgázra és kőolajra épül. Kőolajból lesz a benzin, ami hajtja az autóinkat. Földgázt használ anya, amikor főz a tűzhelyen, sőt a legtöbb magyar háztartásban ezzel is fűtenek. Szenet használnak a nagy üzemek és gyárak jó részében, hogy a munkafolyamatokhoz szükséges hőt előállítsák. Van, ahol még az elektromos áram termelésére is ezt alkalmazzák, és régen a vonatokat is a szén elégetése hajtotta.

Csakhogy ezek az anyagok évmilliók alatt alakultak ki! És további évmilliókra lenne szükség, hogy még több termelődjön belőlük. Mi következik ebből? Hogy a mennyiségük erősen korlátozott, egyszer csak elfogynak. Sokfelé keresnek újabb lelőhelyeket, de egyre kevesebbet találnak. A jövőben tehát nemigen számíthatunk rájuk, ha világítani, fűteni akarunk, vagy közlekedni.

Olyan forrásokra van szükség, amelyek újratermelődnek. És jóval kevésbé szennyezik a levegőt és a vizet, mint a jelenlegiek. Az utóbbi évtizedekben sokfelé próbálkoztak az atomenergiával, de veszélyes és rengeteg betegséget okozó, sugárzó hulladékot termelnek. Valami más megoldást kellett tehát találni...

A szél gyakran fúj, ahogy a nap is mindig süt, ha nem takarják el a felhők. Gyors folyókból sincs egyelőre hiány, és ha újratelepítjük az erdőket, fánk is mindig lesz elég. Ezek tehát olyan dolgok, amikből akkor is lesz utánpótlás, ha folyamatosan használjuk őket - hiszen újratermelődnek. Éppen ezért a legismertebb "zöld energiaforrások".

Egyre többfelé láthatsz szélkerekeket, általában nem is egyesével épülnek, hanem öt-tíz darab hatalmas forgó is tör az égnek egymás mellett a jó adottságú helyeken. A kerék forgásának energiáját egy készülék villamos energiává alakítja át. Ugyanezen az elven működnek a vízimalmok. A napenergiát "napkollektorok" (vagyis "napenergia-gyűjtő" elemek) segítségével hasznosítjuk és raktározzuk el. Egyre több ilyen ablaknyi fekete lapot láthatsz Magyarországon is a háztetőkön. Egyre többen járnak bioetanollal - vagyis autójukba benzin helyett ilyen cukorrépából és gabonafélékből készített olajat töltenek. Már forgalmaznak olyan autókat is, amik benzin helyett vízzel mennek.

Sajnos, a teljes átállás nem olyan egyszerű, amilyennek lennie kéne. Ennek ellenére, mire te megnősz, már egészen más világnak kell lennie a tudósok szerint. Vagy nagy baj lesz.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.