Tudástár - A GPS mindent lát...

A GPS MINDENT LÁT... - MŰHOLDAS HELYMEGHATÁROZÁS

A világűr felettünk olyan zsúfolt már, hogy igencsak meg kell gondolniuk a szakembereknek, mikor indítanak útjára egy űrhajót. Félő ugyanis, hogy menet közben összeütközik például egy műholddal... Műholdak biztosítják nagyrészt a televízióadást, gyakran a mobiltelefon- és internetszolgáltatást is, és bizony nélkülük nem működne a GPS, amit apa és anya a kocsi ablakára rögzít, hogy ne tévedjetek el idegen helyen.

A GPS-ekhez használt műholdak a bolygó felszínét pásztázva információkat gyűjtenek és sugároznak. Jelenleg huszonnégy olyan műhold kering körülöttünk, amelyek csak arra figyelnek, hogy egy-egy autó merre jár. Hogy segíteni tudjanak a sofőrnek az eligazodásban. Úgy vannak beállítva, hogy egyszerre legalább négy érzékeljen minden egyes GPS-t. Így tökéletes a helymeghatározás.
A műholdas helymeghatározáshoz szükség van két készülékre, amelyek egyszerre jeladók és -vevők. Az egyik a műhold, a másik az autóablakra függesztett miniszámítógép. A földi készülék folyamatosan rádiójeleket sugároz, a műhold pedig érzékeli ezeket. Mivel egyszerre négy égi szerkezet észlel és számol, méteres pontossággal meg tudják mutatni, hol van az autó.

TUDTAD? A műholdakban atomórák működnek. Ezek 300 ezer évenként legfeljebb egy másodpercet késnek vagy sietnek. A GPS-ben is van egy óra. Ez a készülék méri a műholdaktól való távolságát, majd ezekből kiszámítja az autó helyzetét.

SEGÍTS, GPS! Ezt a technikát nem csak a közlekedésben használják. Műholdak segítségével követik nyomon a vadállatok vonulását. (Úgy, hogy például egy-egy vadlúdra vagy fókára jeladót rögzítenek, a jeleket a műholdak észlelik, így a tudósok minden percben látják, merre jár.) Sőt, ezek segítik meghatározni egy-egy (működő) mobiltelefon helyzetét is bűntényeknél és eltűnt személyek keresése közben.


Lepenye Mária, A fizika rejtélyei 7. feladatgyűjteményből

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.