Találmányok, felfedezések - A kerék

Képzeld el a világot kerék nélkül! Nincs autó, nincs vonat, nincsenek erőművek, se semmilyen gépezet, amelybe akárcsak egyetlen fogaskerék is kell!

Sőt, valószínűleg semmi nem lenne, amiket a "fejlett világ" vívmányainak tartunk. Csak helyhez kötött, a saját alapszükségleteit kielégíteni tudó ősközösségi társadalom. Nagyjából 7500 éve találták fel a kereket. Ezzel indult hódító útjára az emberiség.

HOGYAN TALÁLTÁK FEL A KEREKET?
A kerék elsősorban a holmik és az emberek szállításához kellett. Volt erre már alkalmas eszköz: a szán és a szánhoz hasonló fatákolmányok. Hej, de bosszankodott ám ősünk (főleg száraz időben, egyenetlen talajon), mert ezeken nagyon nehéz volt húzni a terhet. Kellett valami, amivel könnyebben, gyorsabban megy minden. Okos elődünk kezdetben úgy próbálta ezt megoldani, hogy hengeres fatörzseket fektetett keresztbe a szánra pakolt teher előtt. Egyikről a másikra húzta azt, majd megint elé tette a törzseket. Így lényegesen könnyebb volt mozgatni bármit - de még mindig nagyon sok időbe telt.

AZ ELSŐ KEREKEK
A régészek által talált legrégebbi emlék ezekről egy körülbelül időszámításunk előtt 5500-ból származó fakerék. Kezdetben farönkökből lehasított, vagy két-három deszkából összetákolt tömör kerekeket használtak. Utóbbi esetben a deszkákat különleges facsapolással, kötözéssel, később pedig vashevederrel kapcsolták össze.

A KÜLLŐS KEREKEK
Ezeket azért fejlesztették ki, mert a tömörfa kerekek önmagukban is nagyon nehezek voltak, lovak alig, inkább csak ökrök bírták húzni őket. Ráadásul akkor még nem zsírozott csapágyon forgott a kerék, hanem a tengellyel együtt. A küllős kerékkel felszerelt kocsik gyorsabbak és könnyebbek voltak. Ennek leginkább a háborúk során vette hasznát az emberiség. A küllő miatt vékonyabbá, könnyebbé és persze sérülékenyebbé vált fakerekeket fémmel erősítették meg, abronccsal vették körül, és vasból készült csapágyra szerelték. Évezredek során jutottunk el a mostani technikához: a lengéscsillapítóhoz és az utazást jóval halkabbá varázsoló gumigyűrűn futó kerekekhez.

KERÉK A LELKE MINDENNEK!
Gondolj csak bele, mi mindenhez használunk kereket! Órák, számítógépek, televíziók, egyéb háztartási gépek, gyárak, energiát termelő erőművek elengedhetetlen kellékei. Nélkülük ebbe az irányba egészen biztosan nem fejlődhetett volna az emberiség. A kerék tehát minden bizonnyal történelmünk egyik legfontosabb találmánya.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.