Szabolcsi gyümölcslevek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hazánk gyümölcsöse. Itt termelik az ország legtöbb almáját, emellett rengeteg meggyet és szilvát szüretelnek. A gyümölcsök jelentős részét étkezésre adják el, a többiből pedig finom lé készül.

A gyümölcsöket mindenekelőtt alaposan kipréselik. A kijött levet szűrik és tisztítják, majd besűrítik. A lehető legtöbb vizet kell kivonniuk belőlük, hogy a keletkezett pép sokáig és viszonylag kis helyen eltárolható legyen. A folyamat során a gyümölcsök aromája (íze) elvész, de ma már olyan eszközöket használnak, amik az eredeti aromát raktározzák el és adják vissza később a gyümölcslének. Alkalmas időben aztán megfelelő mennyiségű pép hatalmas tartályokba kerül, ahol vizet, esetleg ásványvizet hozzáadva ismét léállagúvá alakítják.

Gyümölcslevet sokféleképpen lehet készíteni. A legegyszerűbb és legegészségesebb: a préselés. Próbáld ki te is! Facsard ki pohárba egy szép, nagy alma vagy narancs levét, és idd meg! Fenséges, zamatos nedűt kapsz. A nagy légyártók azonban ritkán élnek ezzel a módszerrel. Ezek évente akár több tízezer tonna gyümölcsöt is feldolgoznak, és az így készült gyümölcsvelőből, sűrítményből állítják elő a boltban kapható gyümölcsleveket.

Tudtad?
A gyümölcslevek dobozán szerepel egy adat, ami azt mutatja, hogy hány százalékban tartalmaznak valódi gyümölcsöt. A 100 százalékos gyümölcslevek a legértékesebbek és a legegészségesebbek. Minél kisebb a szám, annál nagyobb a víz és az egyéb hozzáadott anyagok aránya. Ha teheted, igyál sok gyümölcslevet, lehetőleg a sűrű, nagy gyümölcstartalmú fajtából! Ezzel megfelelő mennyiségű folyadékhoz juttatod a szervezetedet, vitaminokkal is bombázod, és ráadásul mindezt igencsak kényelmes formában teszed - hiszen a gyümölcslevek nagyon-nagyon finomak!

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.