Síelés

Felcsatolod a léced, felteszed a napszemüveged – és irány a rettegett fekete pálya! A lejtő hajmeresztő, de te hősként siklasz lefelé kerülgetve a fenyőfákat és buckákat. Egy percre sem inogsz meg. Lent elegáns farolással megállsz, majd felkapaszkodsz a felvonóra, és kezded elölről az egészet. Na, akkor most ébredj fel, kérlek! Hogy idáig eljuthass, több éven át kell tanulnod és gyakorolnod a síelést. Kezdhetjük?

„Hogy készüljek fel?”

Síelni nem a sípályán kell elkezdeni, hanem már hónapokkal korábban, otthon. A sí igencsak megerőltető sportág. A lábakat, illetve leginkább a combok izomzatát feszíti folyamatosan. Ha nem akarod bedobni a törülközőt az első fél óra után, mert már mozdulni sem tudsz, jobb, ha idejekorán nekiállsz erősíteni ezeket az izmokat. Legjobb erre a futás és a guggolás. Otthon, a lakásban, sajnos, nemigen tehetsz többet. Esetleg még a beállást gyakorolhatod. Állj kis terpeszbe, térdeid lazán hajlítsd be, felsőtesteddel leheletnyit dőlj előre! Így leszel a havon is a legtökéletesebb egyensúlyi állapotban. Ezután helyezd a súlypontod egyik lábadról a másikra, előre, hátra! Lényeg, hogy a térdeid megtanuljanak lazán és mégis stabilan hordozni, és tudják majd követni a talaj egyenetlenségeit meg a fordulókat.

„Na jó, de a síléc?!” 

Hát, erről az apróságról majd elfeledkeztünk! Ha életedben először mész síelni, vagy csak kirándulni utazik a hegyekbe a család évente-kétévente, nem érdemes saját lécet vennetek. Főleg nem újonnan. Valamennyi nagyvárosban vannak kölcsönzők, ahol mindenki talál megfelelőt. Szerencsésebb rövidebb lécet választani – az a jó, amelyik nagyjából a mellkasodig ér. Ezt könnyebb irányítani.

„Mit tanuljak meg először?” 

Azt, hogy miként kell megállni. Kezdők között a legnépszerűbb megállási mód a „hóeke”. Ilyenkor a sílécek orra egymáshoz közelít, a testsúlyodat pedig a belső élekre helyezed. Hosszan így maradva képes vagy lassítani a siklást. Később, ha gyorsítanál, elég ismét párhuzamosra állítanod a léceket.

„Mit vegyenek anyáék?” 

Szükséged lesz mindenekelőtt jó meleg öltözékre. Alkalmas erre a vízhatlan, szélálló, de mégis lélegző anyagból készült (hogy ne izzadj bele) síkabát és sínadrág. Ehhez jöjjön még egy vízálló kesztyű és egy vastag sízokni (hiszen a nagy hidegben a kezed és a lábad fagy majd le először). Nem szabad megfeledkezni a jó meleg, füleket takaró sapkáról sem. Talán meglepő, de a káros napsugarakkal szemben védő napszemüveg és a napolaj szintén fontos. A hegyekben ugyanis nagyon hideg van, másrészt viszont elképesztő a nap ereje.

Járj utána, hol vannak Magyarországon síelésre alkalmas dombok, hegyek! 

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.