Sárkányok

Ha felteszed a kérdést egy felnőttnek, hogy léteznek-e sárkányok, valószínűleg rögtön rávágja: nem! Mert a repülő, tűzokádó lényekre gondol, nem a lomha-lusta óriásgyíkra, a pár centis kis képződményre vagy a furcsa halra. Pedig a valódi „sárkányok” ilyenek…

 

Komodói varánusz

Komodói sárkánynak is nevezik az indonéz szigetvilág e különlegességét. Valóban olyan, amilyennek a sárkányokat elképzeljük. Hatalmas állat, a Föld legnagyobb testű gyíkja. A kifejlett hím testhossza meghaladhatja a 3 métert, testtömege pedig a 100 kg-ot! Vastag, pikkelyes bőrpáncél burkolja, és bár tüzet nem okád, rendkívül veszélyes ragadozó. Mérgező harapásával magánál nagyobb méretű állatokat is képes zsákmányul ejteni. Általában lassan, lomhán mászkál, azonban 20 km/órás sebességgel is fut, ha kell. Lesből támad, és csak egyszer harap, majd addig követi áldozatát, míg a nyálával a véráramba került méreganyagok le nem győzik azt. Akkor szép komótosan megeszi. Természetes ellensége nincs, mégis kiemelten veszélyeztetett faj. Az emberek ugyanis buta babonák miatt előszeretettel vadásszák.

Kék sárkány

Ennek az aprócska lénynek mindössze annyi köze van a sárkányokhoz, hogy kicsit (de tényleg csak kicsit…) hasonlít rájuk. A kék sárkány valójában egy házatlan tengeri csiga. Hasában légbuborék va

n, lebeg a víz felszínén és mérgező medúzákra, más csigákra, vagy saját fajtársaira vadászik. Nem nő nagyobbra 3 centiméteresnél, mégsem szerencsés találkozni vele a nyílt vízen. Ha ugyanis a bőrünkhöz ér, méreganyagot bocsát ki, amely csúnya kiütéseket, allergiás rohamokat okozhat. Ez Dél-Afrika és Ausztrália partjainál, ahol a sárkánycsiga, a világ legritkább puhatestűje él, gyakori probléma.

Tengeri sárkány

A tengeri sárkány egy vérszomjas, hosszú kígyótestű fenevad lehet hatalmas úszólábakkal, kígyózó nyelvvel, tüskés háttal, ugye? Láss csodát: a valódi tengeri sárkányok kicsike halak! Méghozzá a jól ismert csikóhalak kissé komikusan kinéző rokonai. Alig 25 centi hosszúra nőnek, és távolról nézve leginkább egy a vízben ringatózó lombos, moszatos ágnak látszanak. Közelebbről pedig csikóhalnak, amely nagyon belekeveredett valahol egy hínármezőbe, és azóta sem sikerült megszabadulnia a növényektől. De ez csak látszat! A tengeri sárkány „növényei” valójában testének részei – kinövések. Ezek segítenek neki elbújni a ragadozók elől. Egyébként ártalmatlan állatok. Legfeljebb a planktonok és apró rákok retteghetnek tőlük. Ezeket szippantják ugyanis fel trombitaszerű csőröcskéjükkel.

 

Tudtad? 

A kék sárkány maga nem termel mérget. Viszont elraktározza kedvenc csemegéje, a medúza méreganyagát. Még a méreg hatásának felerősítésére is képes!

Gondold végig!

Milyen állatokat ismersz még, amelyek valamiért hasonlítanak a képzeletbeli sárkányokra?

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.