Próbáld ki! - A szabadesés

Fogj az egyik kezedbe egy pingponglabdát, a másikba pedig egy azonos méretű (de nyilván jóval nehezebb) ólomgolyót! Aztán egyszerre engedd el őket! Ha Galileo Galileinek igaza volt (ő írta le a szabadesés törvényét), akkor azonos magasságból leejtve elvileg pontosan ugyanannyi idő múlva kell földet érniük.

Szabadesésnek nevezzük a testek olyan zuhanását, amikor csak a Föld vonzóereje hat rájuk. Azt már nyilván tapasztaltad, hogy minden lefelé esik. Ilyenkor szokták az okos felnőttek megvonni a vállukat: "Hja, a gravitáció..." Galilei szerint a gravitációnak édes mindegy, hogy milyen alakú és milyen súlyú tárgyról van szó - mindent ugyanolyan erővel vonz magához. Vagyis minden ugyanolyan sebességgel esik le, ha más erő (pl. hajtómotor, vagy az, hogy erővel vágják földhöz) nem hat rá.

Akkor miért esik le az üveggolyó gyorsabban, mint a szőrpamacs? Mert a tárgyak esés közben ütköznek a levegőrészecskékkel, amelyek így a nagy felületű és a könnyű dolgokat (papír, tollpihe, falevél) jelentősen lelassítják.

GALILEI A HOLDON. 1971-ben az Apollo-15 egyik űrhajósa a Hold felszínén egyszerre ejtett le egy madártollat és egy kalapácsot. Galilei elmélete ezáltal bebizonyosodott: a két teljesen eltérő méretű és súlyú tárgy egy időben ért földet - még pontosabban "Holdat". Hogy miért? Mert a Holdnak nincs légköre, a gravitáció viszont ott is működik. Így tehát semmivel nem ütközött a madártoll zuhanás közben, semmi nem lassíthatta.

Lepenye Mária, A fizika rejtélyei 7. című tankönyv alapján







Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.