Paci nasik

A lovak többsége nagyon szereti a hasát, azaz igazán kedvelik, ha ehetnek valami finomat. Ha el akarod nyerni a szívüket és a jóindulatukat, érdemes kezdésként némi finomsággal kedveskedned nekik. Rájuk is igaz azonban, hogy amit szeretnek, az nem biztos, hogy egészséges számukra. Mit szabad adni nekik? Na, figyelj!

Kockacukor? 

A legegyszerűbb és legolcsóbb édesség, amelyet a lovaknak adni szokás. Nagyon ritka az olyan patás, amelyik visszautasítja. Ennek ellenére ugyanúgy méreg a fogaira nézve, ahogy a te fogaidnak sem tesz jót.

Gyümölcs

A lovak nagy kedvence. Az alma magas lé- és vitamintartalma, valamint a benne lévő rostok jó hatással vannak a lovak egészségére, emésztésére. Ugyanez igaz a körtére és a görögdinnyére. (Utóbbinak a kemény, zöld héját is szereti a lovak többsége, tehát ne dobd ki, hanem gyűjtsd össze, és add a lovadnak!) Szinte bármennyit kaphatnak belőlük, ha a gyümölcs már érett (nem zöld és kemény), nem lesz tőle bajuk.

Sárgarépa

Szintén mennyei ízharmónia a lovak számára. A nyers sárgarépa cukros belseje kedvelt csemegéjük. Mivel keményebb és nehezebben emészthető, mint az alma, ésszel szabad csak adagolni.

Vigyázz, méreg!

A lovak általában felismerik és elkerülik a számukra mérgező növényeket. Ám, sajnos nem mind, és nem minden esetben… Akadályozd meg, hogy a lovad tuját falatozzon, tiszafát majszoljon, akácot egyen! Az ártalmatlannak tűnő csalán, az aranyeső, sőt a pipacs is komoly problémák okozója lehet nagyobb mennyiségben. Szóval alaposan nézd meg, milyen árokparti csokorral kedveskedsz neki!


Készíts lósütit!

Kérd meg anyát, hogy reszeljen le neked két sárgarépát és egy almát! Öntsd őket egy nagy tálba, és jól keverd el! Két kanál kukoricaolaj, némi zabpehely, egy pohár liszt és negyed csészényi cukorszirup kerüljön még a tálba! Majd a masszát ízesítsd egy evőkanál sóval! Tűrd fel a ruhád ujját, és gyúrd össze alaposan a hozzávalókat! Ezután egy sodrófával nyújtsd ki a keletkezett tésztát 3-4 centi vastagságúra, szabdald fel süteményformákkal, majd anya tegye a jó előre bemelegített sütőbe! Amint barnul a teteje (tehát nagyjából 20 perc múlva) kész a lósüti, amely nemcsak finom, hanem egészséges is!  

Nézz utána! 

A lovak egyik leggyakoribb betegsége a „kólika”. Ha egy ló rendesen eszik, aztán sokáig nem tud mozogni vagy nem jut vízhez, halálra van ítélve. Az emésztése sem működik, ha csak ácsorog vagy fekszik, és a bekerült abrakot nem lazítja fel és mossa át elegendő folyadék. A lovak bélrendszere rendkívül hosszú, a belek átmérője pedig viszonylag kicsi, ezért könnyen elakad bennük az emésztetlen táplálék. Ha a gazda nem veszi időben észre lova bélelzáródását, a ló felfúvódik, és görcsös fájdalmai lesznek. Az elakadt takarmány gyakran az életükbe kerül.

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.