Nevelj te is kaktuszt!

Kaktuszt nevelni kész sikerélmény! Ezek a tövises kis növénykék alig igényelnek törődést. Nem gond, ha időnként elfelejted megöntözni a kaktuszod! Sőt, az a baj, ha túl buzgón itatod… Tedd ki egy napos ablakba, és láss csodát: kis szerencsével virágozni is fog!

Talán azt hiszed, a kaktusz a sivatagok tipikus növénye. Pedig nem az! Rengeteg különböző fajtája létezik, és ezek szinte minden éghajlati övben megtalálhatók őshazájukban, Amerikában. Tény azonban, hogy a világ leginkább szárazságtűrő növényei közé tartoznak. A kaktuszok törzse nagyrészt vízből áll. Vastaghúsú bőrük alatt raktározzák el a folyadékot, párologtatásuk pedig elenyésző. 

A kaktuszok tövisei fegyverek. Megvédik őket a növényevőktől. Viszont ha hiszed, ha nem, valójában átalakult levelekről van szó! Bizony. A különösen meleg éghajlaton élő növények nem engedhetik meg maguknak, hogy nagy leveleik felületén elpárologjon belőlük az értékes víz. A levelek tehát összepöndörödtek, kemény, szúrós tövisekké alakultak.

Így gondozd!

Ha van kaktuszod, tartsd napos helyen! Ősztől tavaszig ne nagyon öntözd – ilyenkor „téli álmot alszanak”! Viszont tavasztól őszig gondosan és bőségesen locsold, ha jót akarsz neki! Arra azonban vigyázz, hogy ne álljon meg a víz alatta! A pangó víz ugyanis elrohasztja a gyökereit. Mindig akkor öntözd meg újra, amikor a földlabdája már teljesen száraz! A locsolást időzítsd reggelre, vagy estére, így a legegészségesebb a számára!

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.