Naptár

December az év utolsó hónapja. Ilyenkor már szemet gyönyörködtető fehér, puha hó borítja a tájat. A falusi ember számára ez a pihenés hónapja. Ilyenkor már nincs munka a földeken. Ez az egyik ünnepekben és népszokásokban leggazdagabb hónapunk. A karácsonyt megelőző hetekben - advent idején - az Úr eljövetelét, a kis Jézus megszületését várjuk. Jobban figyelünk egymásra, és szeretet költözik a lelkünkbe.

DECEMBER 2. - Advent kezdete
Advent szavunk az 'Úr eljövetele' jelentésű latin "adventus Domini" kifejezésből ered. Az Advent az András-nap utáni első vasárnappal kezdődik és december 24-ig, szentestéig tart. Ez alatt a négy hét alatt a Messiás eljövetelét várjuk, aki szeretetet hoz a földre. Az emberek bűnbánatot tartanak. Átgondolják, hogy kit bántottak meg az évben. A néphagyomány szerint a bűnbánat színe a lila, ezért van a katolikus hagyomány szerint az adventi koszorún lila szalag vagy gyertya.

DECEMBER 6. - Miklós napja
Szent Miklós püspök volt, aki a legenda szerint a szegények ablakába pénzt, ajándékot tett. Innen ered a Miklós-napi ajándékozás hagyománya. Kedves szokás nálunk, hogy Mikulás napjának előestéjén a gyerekek megtisztítják cipőiket, csizmáikat, majd az ablakba teszik. A Mikulás ebbe teszi az ajándékot.

DECEMBER 13. - Luca napja
A néphit ezt a napot gonoszjáró napnak tartotta. A boszorkányok ellen pedig védekezni kellett. Luca napján kezdték készíteni a 13 darabból álló Luca székét. Mindennap dolgoztak rajta valamit, így a munka karácsonyig tartott. Az elkészült háromlábú székre ülve a templomban, az éjféli misén, készítője megláthatta, kik a falu boszorkányai. A széket ezután elégették.

DECEMBER 21. - Tamás napja
Több helyen ezen a napon szentelték meg a karácsonyi ételeket. Sokfelé ekkor vágták le a karácsonyra szánt disznót. Az e napon levágott disznó háját tamáshájnak nevezik. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki, ezért gyógyírt készítettek belőle.

DECEMBER 24. - Ádám és Éva napja
A szenteste napja. A kis Jézus eljövetelére való készülés, böjt napja. E nap estéjén kigyúlnak a gyertyák a karácsonyfákon. A család együtt köszönti az ünnepet. A katolikusok a karácsonyt az éjféli mise meghallgatásával, a templomban is ünneplik.

DECEMBER 25. - Karácsony napja
A kereszténység ekkor ünnepli Jézus Krisztus születését.

DECEMBER 26. - István napja
István napja egészség- és termésvarázsló nap. Ekkor a regösök (énekmondók) álarcban, bundában kopogtattak be a házakhoz, bő termést kívánva a gazdáknak.

DECEMBER 28. - Aprószentek napja
Azoknak a fiúgyermekeknek az emléknapja, akiket Heródes öletett meg, amikor a gyermek Jézust kerestette. E napon kis vesszővel megveregetik a gyermekeket, hogy egészségesek legyenek.

DECEMBER 31. - Szilveszter napja
Ez az év utolsó napja. Az óévet világszerte elbúcsúztatják az emberek. Felidézik az elmúlt esztendőt, egész éjjel ébren maradnak, táncolnak, ünnepelnek.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.