Naptár

November elején beköszönt a ködös, esős idő, és egyre csípősebben fújdogál a szél. Rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, korán sötétedik. Az állatok egy része téli álomra készülődik. A költöző madarak is elmennek melegebb vidékre. A lombos fák levelei lehullanak. A vastag avar majd megvédi az apró magvakat és a benne megbújó állatokat a téli fagyoktól. Ekkor kezdődik a fakitermelés, a favágás, hogy a téli hónapokban legyen elég tüzelő.

November 1. - Mindenszentek napja
Egyházi ünnep. Azoknak a szenteknek az emlékét idézzük fel ilyenkor, akiket a naptár név szerint nem említ. Életükhöz a hagyomány csodákat kapcsol. Sok ember tőlük vár segítséget bajainak megoldásához.

November 2. - Halottak napja
Az emberek ezen a napon megemlékeznek kedves halottaikról. Feldíszítik sírjukat, és gyertyákat gyújtanak a tiszteletükre. Egyes vidékeken annyi gyertyát gyújtanak az ablakban, ahány halottja van a családnak. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak. Ezért vacsora után az asztalon hagyják az ételt, és égve hagyják a villanyt.

November 11. - Márton napja
Tours-i1  Szent Márton püspök ünnepe, aki Savariában2 , a mai Szombathelyen született. Sok népszokás fűződik ehhez a naphoz. Például a karácsonyi időjárást is sokan megjósolják ilyenkor: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Vagyis enyhe lesz az idő. S hogy miért éppen liba? A legenda szerint Márton remeteként kívánt élni, nem vágyott a püspökségre - ezért egy libaólban próbált elrejtőzni, azonban a libák elárulták a gágogásukkal.

November 19. - Erzsébet napja
Árpád-házi Szent Erzsébet az egyik legismertebb női szent. Segítette a szegényeket. Az ő személyéhez is egy csodás eset fűződik. A legenda szerint kenyeret vitt az éhezőknek, de amikor megállították, hogy felelősségre vonják cselekedetéért, a kenyér helyett rózsákat találtak a kötényében.

November 25. - Katalin napja
Alexandriai Szent Katalin a filozófusok, a tanulók és a tanulás védőszentje. Mivel igen közel esik az adventhez, a hagyomány szerint ez a nap a lakodalmak őszi időszakának befejező napja. Régen dologtiltó nap is volt, e napon egyetlen kerék sem foroghatott. Nem dolgozhattak a molnárok, a fonók és a fuvarosok sem.

November 30. - András napja
Ez a legjelentősebb házasságjósló nap. A jóslás egyik hagyományos módszere a gombócfőzés volt. A gombócba egy-egy férfinevet rejtettek a lányok. Amelyik gombóc először jött fel a víz felszínére, az rejtette a kíváncsi lány jövendőbelijének a nevét.

1 ejtsd: tur
2ejtsd: szaváriában

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.