Naptár

Az október igazi őszi hónap. Nem véletlenül ez a kedvenc hónapja sok embernek. Sárgásbarnás színekben pompázik ilyenkor a természet. A fákról elkezdenek lehullani a levelek. A hónap végére az utolsó költöző madár is elrepül. Ekkor van a terménybetakarítás és a szüret is. Októberben ültetik a fákat a gyümölcsösökben és az erdőkben. Változatos ez a hónap. Eljött az ideje az első fagyoknak, de azért a verőfényes napoknak is jut hely benne.

 

 

 

 

 

 

Október 4. - Ferenc napja
Assisi  Szent Ferencre, a ferences rend megalapítójára emlékezünk ezen a napon. A Ferenc-napot övező hetet tartották sokfelé a legalkalmasabbnak az őszi gabona, főként a búza vetésére, ezért egyes helyeken "búzahétnek" is nevezik.
Október 6. - Nemzeti gyásznap
Az aradi vértanúk napja. E napon emlékezünk az 1848-49-es szabadságharc leverése után kivégzett tizenhárom tábornokra.
Október 15. - Teréz napja
A nagy borvidékeken ezen a napon kezdődik a szüret. Avilai Szent Teréz napja régen dologtiltó nap volt. Az asszonyoknak ezen a napon tilos volt mosni és kenyeret sütni.
Október 16. - Gál napja
A halászat befejező napjának tartják. Ekkor vetik ki utoljára hálójukat a halászok.
Október 17. - Hedvig napja
Az istállózás kezdete. Az állatok ettől fogva tavaszig istállóban telelnek, mert kint hűvösebbre fordul az idő. A legelőkön már nincs számukra elegendő takarmány, élelem.
Október 20. - Vendel napja
Szent Vendel remeteként élt, majd egy földbirtokoshoz szegődött pásztornak. A pásztorok, a juhászok, a jószágtartó gazdák őt tartják a védőszentjüknek.
Október 23. - Nemzeti ünnepünk
Az 1956. október 23-ai forradalom emlékünnepe. A Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.
Október 26. - Dömötör napja
Dömötör napját juhászújévnek is nevezik, mert régebben ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal. Ilyenkor vagy meghosszabbították, vagy megszüntették szolgálatukat. E napon tartották országszerte az állatvásárokat.
Október 28. - Simon és Júdás napja
A néphit ezt a napot tartja a tél kezdetének, ez a szüretidő vége. Több helyen Simon-Júdás-napi vásárt is tartottak. Például Vas megyében, Sárváron és az esztergomi Mária Valéria híd másik oldalán, a Duna menti Párkányban (a mai Szlovákiában) még mindig őrzik ezt a régi hagyományt.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.