Mozdulj! Tánc

A táncosra ritkán mondják, hogy sportoló. Bár rengeteg izmot megmozgató, félelmetes állóképességet megkövetelő műfaj ez, nem hagyományos sportág. Már csak azért sem, mert érzelmek is kellenek hozzá.

Tehát inkább egyfajta sportos életmód. Pados Gábor, a Savaria Táncsport Egyesület tagja és versenyzője mesél róla neked.

- Óvodáskorom óta táncolok. Édesanyám egyszer megkérdezte tőlem, lenne-e kedvem hozzá. Én meg úgy gondoltam, ezt sem próbáltam még, miért ne?! Azóta eltelt majdnem hat év... és most már ez az életem. A tanárunk, Horváthné Berta Ágota szerint táncolni úgy érdemes, ha az ember igazán komolyan veszi. Négy táncóránk van hetente. Kedden, csütörtökön és pénteken esténként két-két órát gyakorolunk. Ilyenkor, a magyar bajnokság idején még szombaton is van edzésünk. Ez néha négyórásra nyúlik... Lehet ennél komolyabban venni valamit?!

Amikor az ember táncolni kezd, először meg kell tanulnia az összes közismert táncfajtát: a latin táncokat és a klasszikus táncokat. Én is megtanultam. Most pedig már csoportban táncolok. Szaknyelven ezt "formációnak" nevezzük. Nyolc páros ad elő egy előre megtervezett táncot - amit koreográfiának hívunk. Az összes táncból felhasználunk elemeket, és a tanárnő utasításait szigorúan betartva, úgy adjuk elő, hogy az minél látványosabb legyen. A Savaria TSE junior csapatának tagja vagyok. Rengeteg versenyen indulunk, és rendszerint nyerünk. 2011-ben korosztályos magyar bajnokok voltunk.
A tánc társas műfaj. Sok múlik azon, mennyire tud együttműködni az ember a párjával. Az én táncos párom Kovács Kinga Virág. Már negyedik éve gyakorolunk és versenyzünk együtt. Egymás gondolatát is ismerjük. Kezdettől fogva látható volt, hogy nem lesz gond, hiszen már a második versenyünkön ezüstérmesek lettünk.
Sokan furcsállják, hogy egy fiú táncol. Miért nem focizik, karatézik, hogyhogy nem akar inkább motorozni, bokszolni? Engem ez érdekel igazán és kész. Természetesen focizni is szeretek. De az nekem csak kikapcsolódás. A tánc viszont valódi élmény.



Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.