Mozdulj! Sakk

Csodálkozol, hogy a sakkot sportrovatunkban mutatjuk be? De hát miért? Hiszen sport ez a javából! Elmetorna. És egyáltalán nem könnyű. Jó sakkozóvá válni legalább olyan nehéz, mint sikeres focistává. Darida Leventétől egyik sem áll távol.

Az óvodában kezdtem sakkozni, de legtöbbet apukámmal játszottam itthon az elején. Először úgy gondoltam, nagyon nehéz. Főleg a kezdéseket találtam bonyolultnak. Pedig egy jó kezdés mindent eldönthet. Minél több ilyen bevált lépéssort jegyez meg az ember, annál nagyobb eséllyel nyeri meg a játszmát. Na, ez nekem elég rosszul ment. Aztán egyszer csak megértettem. Ilyen ez a játék. Meg kell érteni. Apukámnak szinte minden alkalommal mattot adok már. A nagypapámat is sikerült egyszer legyőznöm. Ez nem kis dolog ám!
Herendi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - ez a sulim neve. Nálunk minden második hétfőn órarend szerint tanítják a sakkot. És az ügyesebbek, meg akiknek kedvük van hozzá, még péntekenként is járhatnak különórára. Az "edzőnk", Mihalik István bácsi azt mondja, aki jól sakkozik, annak sokkal könnyebben megy a matek. Ez igaz. Szeretem a matekot.
Gyakorolni leginkább az öcsémmel, Gergővel szoktam. Egészen ügyesen játszik. Kicsit nem figyeltem oda, és egyszer meg is vert! Elég sokat sakkozunk, de azt azért nem mondhatnám, hogy egyfolytában a tábla előtt ülünk. Nagyon szeretünk még focizni. És azért a matchboxokkal is törődni kell, nehogy megsértődjenek...
Két éve, karácsonyra kaptam egy gyönyörű sakktáblát. Nemrég lett hozzá profi sakkórám. Van egy könyvem, amiből a kezdéseket és a nagymesterek lépéseit tanulom. Felnőttkoromban profi sakkozó szeretnék lenni. Ez a játék elképesztően érdekes. És nagyon szórakoztató! Remélem, elég jól megy majd. Egy korosztályos első helyezésem már mindenesetre van a balatonfüredi megyei sakkversenyről.

TUDTAD,
- hogy több világhírű magyar sakknagymesterünk van? Lékó Péter és a "Polgár-lányok" (Polgár Judit, Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia) nevét talán ismered is.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.