Miért fontosak a méhek?

Kicsi, sárgásbarna zümmögők, melyek szállnak virágról virágra, útközben levakarhatatlan sárga pöttyöket ejtenek az autóra. És néha még meg is csípnek! Határozottan mellettük szól viszont, hogy finom mézet készítenek. Ettől nélkülözhetetlenek lennének? Kellenek egyáltalán? De még mennyire!

Hiszed vagy nem, ha a méhek kipusztulnának, a Földön jelenlegi formájában nem maradhatna fenn tovább az élet…

Virágról virágra… 

Ej, de ráérnek ezek a méhecskék! Van idejük egész nap ide-oda szálldogálni. Jól vigyázz, a céltalan repkedés csak látszat! A világ leghasznosabb névtelen kis munkásairól beszélünk! Egyrészt mert a méhecskék mézet készítenek a begyűjtött virágporból. A méz finom és egészséges, így a méhészek előszeretettel veszik el tőlük az édes nedűt. Nem hiányzik nekik? – kérdezhetnéd. Hiányozhatna, hiszen a méz a fiatal, még kaptárban növekedő méhifjoncok eledele. De az ember leleményes, az elvett mézet cukorral pótolja, így a méhecskék sem halnak éhen. Kár lenne értük, kitől kapnánk akkor mézet?!

Nélkülük nincs tovább! 

A méz azonban csak a méhecskék mellékes ajándéka. A jelentősebb: maga az életünk. Gondold csak végig, hogyan lesznek a gyümölcsök! Úgy, hogy a fák tavasszal virágba borulnak, és színes, illatos virágaikkal rovarokat csalogatnak magukhoz, hogy azok egyikről a másikra szállva beporozzák őket. A beporzásnak köszönhetően kezdenek el fejlődni a gyümölcsök. És milyen rovarok végzik a beporzást? Természetesen a méhek! Ha nem történik meg a beporzás, nem fejlődnek gyümölcsök a fákon. Ha nem fejlődnek gyümölcsök, magok sem lesznek, melyekkel szaporodhatnának. A lombos fák többsége a méhek nélkül elöregedne, majd utódok nélkül pusztulna el. Fajták sora bánná a hiányukat.

A fák gyümölcseit eszik a kukacok, hernyók és sok-sok rovar. Ha nem lenne gyümölcs, nem lennének a belőlük táplálkozó lények sem. Márpedig ők egy komplett tápláléklánc alapjai! A gyümölcsökön élősködőket megeszik a kismadarak, a kis rágcsálók, kis ragadozók. A kismadarakat, kis rágcsálókat megeszik a nagy madarak és a nagy rágcsálók, ragadozók. Ha nem lennének a méhecskék, rögtön az elején megszakadna a tápláléklánc, és éhen halna minden benne lévő faj is.

Hatása ránk? 

A gyümölcsök eltűnésével vitamin- és tápanyagforrásoktól esnénk el. Ez egyrészt azzal járna, hogy az egyoldalú étkezés miatt egy sor kellemetlen betegség törne ránk. Másfelől súlyos élelmiszerhiány lépne fel. A haszonállatok száma is megcsappanna, mivel az általuk fogyasztott növények beporzását, így fennmaradását is a méhek biztosítják.

Egy zseniális tudós-matematikus, Albert Einstein állítólag azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb 4 évvel éli majd túl. Most már érted, miért érdemes szeretni és tisztelni őket, vigyáznunk rájuk?

Tudtad? 

A méz igazán különleges anyag. Máig nem sikerült feltérképezni valamennyi összetevőjét. Mivel nem „tisztított” élelmiszer, természetes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Nagyrészt vízből áll, kevésbé hízlal, mint a cukorrépából készülő cukor, tehát, ha választhatsz, fogyassz inkább mézet!

 

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.