Malackák tigrisbőrben?

Maugli történetét te is ismered, ugye? Az árva kisfiút vadállatok nevelték fel a dzsungel közepén. Ragadozók, akiknek a természet törvényei szerint zsákmánynak kellett volna tekinteniük őt. Szerinted a valóságban is történhet ilyen? Képzeld csak, igen! Az állatok olykor óvnak és gondoznak más fajokhoz tartozó kölyköket. A kutyák kecskegidát, a tigrisek malacot…

Pink

Amikor több kismalac születik, mint amennyit a koca elbír, a leggyengébbek pusztulásra vannak ítélve… Kivéve, ha a családban van egy olyan gondos, éppen szintén szoptató kutyamama, mint Tink, a tacskómama. A gazda megsajnálta a senyvedő kismalacot, és utolsó esélyként betette a kölyökkutyák közé. Tink azonnal gondjaiba vette a később Pinknek (vagyis Rózsaszínnek) elkeresztelt állatkát. Megszoptatta, tisztogatta. A kismalac nagyon jól kijött fogadott testvéreivel, és szép sertéssé cseperedett, akire igazán büszke lehetett nevelőanyja – aki nemsokára már a térdéig sem ért…

Jambo nem bánt…

Egy rosszcsont angol kisfiú egyszer felmászott az egyik állatkertben a gorillakifutót körülvevő betonfalra, és bezuhant a majmok közé. Eszméletét vesztette. Az állatkert rangidős hím gorillája, Jambo1 először gyorsan biztonságos távolságba terelte családját a betolakodótól, majd odasétált a kisfiúhoz. Megszaglászta, megsimogatta, és nem engedte, hogy a többi gorilla hozzányúljon. Lássuk be, egy kétmázsás hím gorillától ez nagyon szép – ám felettébb szokatlan viselkedés! Még akkor is, ha a gorillák egyébként növényevők. Családjukat ugyanis védelmezik.

Malackák tigrisbőrben

Az ilyen eseteknél már csak az meglepőbb, amikor a ragadozók olyan állatokat istápolnak, amelyeket normál esetben meg szoktak enni. Nem ritka, hogy ha elpusztul az anyaállat, a kis tigriseket pótmamák nevelik fel. A Sai Mai2 nevű tigrislányt Thaiföldön hónapokon át egy koca gondozta. Olyan mélyen rögzült benne nevelőanyjának képe, hogy később ő maga is kismala-cok gyámja lett. Más tigrisnőstény is képes erre. Ha kölykeik elhullanak, a gondozók gyakran megnyúzzák őket, és bundájukat más szopós állatokra húzzák – például kismalacokra. Így a tigrismama nem betegszik meg a termelődött, de le nem szívott anyatejtől.

MIÉRT?

A természetellenesen furcsa baba-mama kapcsolatok hátterében bizonyos állatfajok fejlett utódgondozási ösztöne áll. A kutyák például szinte bármilyen állatot felnevelnek. A majmok „majomszeretete” méltán híres. Az énekesmadárkák ezen ösztönére alapozva hagyja a kakukk is idegen fészkekben a tojásait… és lám, a kakukkfiókák rendszerint felcseperednek.


1 ejtsd: jámbó
2 ejtsd: szái mái

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.