Madarat tojásáról!

A kisgyerekek ma már általában csak a tyúk tojását ismerik fel, sajnos. Pedig a madárvilágban igencsak sokféle létezik – már, ami a tojások színét, formáját és nagyságát illeti. A legérdekesebbek következnek.


A legnagyobb tojás

Természetesen a legnagyobb madár rakja a legnagyobb tojást. A föld madáróriása az Afrikában őshonos strucc. A hímek magassága olykor megközelíti a három métert, és akár 150 kilósak is lehetnek. A struccok tojása 15-16 centi hosszú és két kilót is nyomhat. Ebből a tojásból átlagosan 60 tojás olyan nehéz, mint egy nőstény strucc.


A legkisebb tojás

A Föld legkisebb madarai a virágnektáron élő kolibrik. Köztük vannak az apróbbnál is apróbbak: a Dél-Amerikában élő törpekolibrik. A hímek testhossza ritkán haladja meg a 6 centimétert, és mindössze 2–2,5 grammot nyomnak. 

Körülbelül egy centi hosszú, fél grammnál is könnyebb tojásaik a madarak közt a legkisebbnek számítanak. A felnőtt madárhoz viszonyítva azonban hatalmasak: tojóik testtömege átlagosan 6 tojásénak felel meg.

TUDTAD? 

- A legnagyobb tojása a Földön a rég kihalt elefántmadárnak volt: ez 30 cm-nél hosszabb lehetett, és tömege elérte a 7-8 kilogrammot is.

- A struccfiókák 40 napot töltenek a hatalmas tojásban. Ez idő alatt az apukájuk és az anyukájuk felváltva vigyáz rájuk – struccéknál tehát mindenki kiveszi a részét a gyereknevelésből a kezdetektől fogva.

A legszínesebb tojások

A tojások színe és mintázata általában arra szolgál, hogy minél hatékonyabban elrejtse őket a tojásvadászok elől. A bíbicek és sirályok tojásai barnák és talajszínűek, ezért közelről is nehéz észrevenni őket. A vörösbegy tojása azonban csodaszép kékeszöld, és a hatalmas emuk is zöldes tojásokat raknak – amely szín jól rejti őket a fűben.

Szólj hozzá Te is!




A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.